Motosport

MotoGP: Testiranja u Jerezu – Muka po gumama

Vinales JerezTest17

Dan nakon loše utrke za Yamahu, Vinales je bio najbrži, a Rossi tek pretposljednji na testiranjima. Honda je isprobala novi auspuh, a svi zajedno nove-stare gume.

Sve momčadi osim Aspar Ducatija su u Jerezu ostale još jedan dan kako bi se odradila testiranja, s naglaskom na isprobavanje prednje gume čvršće konstrukcije. Naime, dosta je vozača imalo primjedbi na ponašanje postojeće prednje gume na kočenjima, pa je Michelin razvio novu gumu čvršće konstrukcije, dostupno u srednjoj i tvrdoj smjesi. Sama konstrukcija je zapravo identična onoj koja se prošle godine koristila u Valenciji.

Uglavnom, ideja je da bi takva guma trebala lakše podnosila opterećenja koja nastaju kod kočenja, te bi se tako povećala stabilnost kako kod samog kočenja, tako i u onoj fazi kad se počne otpuštati poluga kočnice. Osim toga, čvršća konstrukcija bi trebala umanjiti problem s pretjeranim deformiranjem i onda degradacijom prednje gume na kočenju, što je problem koji dosta muči vozače Honde. Zato ne treba čuditi da su o toj novoj gumi pozitivno izrazili i Marquez i Pedrosa, kao i Aprilijin vozač Aleix Espargaro, a blago pozitivan komentar je imao Valentino Rossi.

S druge strane, Vinales i Dovizioso su prilično indiferentni po tom pitanju, tvrdeći da u svemu tome nema osjetnije razlike, dok je Lorenzo ustvrdio da mu više odgovara guma koju su koristili u dosadašnjem dijelu sezone zbog boljeg držanja u sredini zavoja. Sve u svemu, čini se da ima više onih koji su za nego protiv, tako da bi ta nova guma mogla debitirati u Mugellu, iako postoji mogućnost da se umjesto toga još malo filtriraju dojmovi na testiranju u Barceloni.

Nakon problema s gumama i tek 6. mjesta u samoj utrci, Vinales je dan kasnije bio tijesno najbrži na testiranjima, pohvalivši pritom i novi okvir koji je imao za isprobati. S druge strane, Rossi u tom novom okvir ne vidi nikakav pomak nabolje i tvrdi da je umjesto toga kroz mijenjanje postavki možda uspio naći rješenje svojih kroničnih problema s nedostatkom osjećaja za prednji kraj. Svejedno, na testiranjima je bio tek 21. i iza njega su ostali samo Sam Lowes na Apriliji i Sylvain Guintoli, koji je odradio prve krugove za upravljačem Suzukija, kao buduća zamjena za ozlijeđenog Rinsa.

Vozači Repsol Honde su testirali kraći bočni auspuh, kojeg je cijelog vikenda koristio Crutchlow, i pozitivno se izrazili o boljitku koji on donosi kroz uglađenije razvijanje snage. Pritom je Marquez bio samo 2 tisućinke sekunde sporiji od Vinalesa, dok je pobjednik nedjeljne utrke Pedrosa zaostao 8 stotinki.

Priču o tome da mu bolje odgovara nova prednja guma Aleix Espargaro je potkrijepio i četvrtim najbržim vremenom, pri čemu je na svojoj Apriliji testirao i novu stražnju vilicu, kao i drugačije oplate. Dovizioso je bio 5., a Lorenzo 6. najbrži, s time da tvornički vozači Ducatija nisu imali ništa posebno za testirati.

Isto tako, ni Suzuki nije imao novih dijelova za isprobati, nego su samo tražili bolji osjećaj za prednji kraj, dok je KTM isprobavao drugačije postavke ciklistike i još uvijek sasvim novog big-bang agregata.

MotoGPJerez17 test

fbmp ytmp imp