Motosport

Dakar 2017: Etapa #8 i #9 – Blato donosi kaos

Barreda 8 2017

Dok Honda odnosi etapne pobjede, KTM je sve bliže onoj ukupnoj. Posebno nakon otkazivanja 9. etape.

Jaka kiša je donijela probleme s otkazivanjem i skraćivanjem etapa u Boliviji, a ništa drugačija situacija nije ni u Argentini. Tako je osma etapa bila skraćena s Bolivijske strane, zbog nabujale rijeke, a iako je s argentinske strane brzinski ispit nastavljen, veliko klizište je zatrpalo selo Volcan zbog čega je glavnina karavane morala ići obilaznom i uskom rutom, što je rezultiralo prekasnim dolaskom u kamp u Saltu. Uz to, organizator je dio svojih resursa stavio na raspolaganje nesretnom lokalnom stanovništvu, tako da je iduća deveta etapa, koje je trebala biti možda i najljepša i najizazovnija, morala biti otkazana.

Etapa #8
Uyuni (Bolivija) – Salta (Argentina)– modificirana etapa
Ukupno: 892 km
Brzinski ispit: 492 km – skraćeno na 420 km

Prije nego je deveta etapa otkazana, osma etapa je započela po gotovo neregularnim uvjetima. Zbog dubokog blata, prvih nekoliko desetaka kilometara je podsjećalo na hard-enduro utrku, a posao je u početku otežavala i gusta magla, dok se nešto ljepša, i reliju Dakar prikladnija slika, pružala s argentinske strane, gdje je natjecatelje čekala pustinja, s manjim pješčanim dinama.

U takvim se uvjetima najbolje snašao Barreda s Hondom, no pritom je bio tek nepune 4 minute brži od Walknera i Sunderlanda na tvorničkim KTM motociklima. To znači da Barreda još uvijek zaostaje više od jednog sata, no vodećem Sunderlanu je važnije što je svoju prednost u odnosu na drugoplasiranog Quintanillu s Husqvarnom rastegnuo na više od 20 minuta. I trećeplasirani Van Beveren je izgubio dodatnih 6 minuta u odnosu na Sunderlanda, tako da vozač Yamahe sada zaostaje gotovo pola sata.

Četvrti najbrži na osmoj etapi je bio Medge s još jednom tvorničkom Hondom, dok je peti najbrži bio Pedrero Garcia sa Shercom, koji je odlično krenuo u reli, ali se u međuvremenu malo izgubio tako da trenutno drži za njega tek solidno dvadeseto mjesto u ukupnom poretku. Inače, tvornički motocikli Sherco u nastavku svog imena imaju i oznaku indijskog proizvođača TVS, a baš se na osmoj etapi među prvu desetoricu u ukupnom poretku prvi put probio motocikl indijske marke Hero, zapravo Speedbrainov tvornički motocikl Husqvarne od prije nekoliko godina. Uspjeh je to veći što se za upravljačem tog motocikla nalazi Portugalac Rodrigues, kojem je to prvi reli Dakar.

Vratimo li se na vrh poretka, jasno je da se Sunderland nalazi nadomak pobjede. Otkazivanjem zahtjevne devete etape njegove šanse su mu dodatno porasle, budući do kraja relija ostaju još samo dva nešto duža brzinska ispita i kratka subotnja parada. No, iznenađenja su uvijek moguća.

Rezultati 8. etape:

1. J. Barreda – Honda – 4h:28min.21sek
2. M. Walkner – KTM - +3.51
3. S. Sunderland – KTM – + 3.54
4. M. Metge – Honda - +4.25
5. J. Pedrero Garcia – Sherco TVS - +6.00

Trenutni poredak nakon 9. etape:

1. S. Sunderland – KTM - 22h:01min.08sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna - +20.58
3. A. Van Beveren – Yamaha - +28.49
4. M. Walkner – KTM - +34.14
5. G. Farres Guell – KTM - +34.24
6. X. de Soultrait – Yamaha - + 50.10
7. P. Renet – Husqvarna - +1:08.09
8. P. Goncalves – Honda - + 1:08.34
9. J. Barreda – Honda - + 1:10.53
10. J. Rodrigues – Hero Speedbrain - + 1:16.36

fbmp ytmp imp