Motosport

Sofuoglu s Kawasaki Ninjom H2R jurio 400 km/h

Sofuoglu rekord uvodna

Supersport prvak Kenan Sofuoglu je dotaknuo 400 km/h na novom istambulskom mostu. I nije zaradio kaznu. Upravo suprotno.

Četverostruki i aktualni Supersport prvak te, ako hoćete, najuspješniji Supersport vozač svih vremena postigao je 400 km/h i tako oborio brzinski rekord za serijski motocikl. Istina, Ninja H2R s 310 KS i cijenom od 420 tisuću kuna nije baš tipičan serijski motocikl, to više što nije homologiran za cestu, ali cijelom poduhvatu dodatnu težinu daje činjenica da Sofuoglu nije jurio neko beskrajnom slanom ravnicom, nego novim (i pri tim brzinama uskim) mostom, koji je udaljen 50 km od Istambula.

Sufouglu je pritom koristio vlastiti H2R za kojeg su mu iz Kawasakija potvrdili da je u standardnom izdanju sposoban postići 380 km/h. Uz neke male promjene dohvatio je 390 km/h, a onda se nakon više probnih nastupa, na mostu koji još nije bio svečano otvoren, Turčin upustio u dohvaćanje 400 km/h.

Istraživanja su pokazala da najveće šanse ima na svježem jutarnjem zraku, pa je tako pokušaj obaranja rekorda bio zakazan za ranoranilačkih 5 sati. Pritom je plan bio da se tih 400 km/h svakako dohvati unutar 30 sekundi, jer bi nakon toga postojala velika mogućnost da dođe do eksplozije stražnje gume. Brzinomjer je ispisao 400 km/h samo 26 sekundi nakon starta.

Da bi stekli barem približni dojam koliko je sve to zapravo ludo brzo, službeni video pogledajte OVDJE.

Sofuoglu rekord 2

fbmp ytmp imp