Motosport

MotoGP: Lorenzo najbrži na testiranjima u Kataru

LorenzoTCWD89HOUTIUOPO

Pola sekunde iza Lorenza su Redding (Ducati) i Vinales (Suzuki), a tek onda Marquez i Rossi.

U Kataru je odrađena treća i završna runda zimskih testiranja, samo dva tjedna prije otvaranja MotoGP sezone na istoj stazi. Lorenzo je, kao i u Maleziji, sve svoje protivnike ostavio za više od pola sekunde, a kad tome pribrojimo da je u Phillip Islandu, usprkos određenim problemima bio četvrti, s dvije desetinke zaostatka za tamo vodećim Vinalesom na Suzukiju, dolazimo do zaključka da aktualni prvak ulazi najspremniji u novu sezonu. I Yamaha ostavlja dojam najbolje izbalansiranog motocikla, bez obzira na to što Rossi ni na jednom testiranju nije bio brz kao Lorenzo, pa je tako i u Kataru imao 5. najbrže vrijeme, sa 6 desetinki sekunde zaostatka.

Kada bi bilo suditi samo po najbržim vremenima na zimskim testiranjima, onda najveći prijetnja Yamahi više ne dolazi iz Honde, nego iz Ducatija. No, zanimljivo je da pritom među vozačima Ducatija nikad nisu bili najbrži članovi tvorničke momčadi. Tako je u Maleziji ukupno drugi najbrži bio u međuvremenu ozlijeđeni Petrucci na prošlogodišnjem Desmosediciju, u Phillip Islandu je peti najbrži bio Barbera na pretprošlogodišnjem modelu, da bi u Kataru drugi najbrži bio Petruccijev timski kolega Redding. Tvornički vozači Iannone i Dovizioso su bili 6. i 8. najbrži, no tvrde da ih sve to previše ne brine i da su se više bavili finim podešavanjem novog Desma 16 GP, nego ganjanjem najbržeg vremena.

Maverick Vinales je bio treći najbrži u Kataru, te tako potvrdio da njegovo najbrže vrijeme u Phillip Islandu ne predstavlja anomaliju. Novi Suzuki je evidentno snažniji od prethodnika, a Vinales hvali i okretnost kao i „grip“, a ne kuka previše ni njegov timski kolega Aleix Espargaro, koji zbog agresivnog stila vožnje ima problema s Michelinovom i dalje ćudljivom prednjom gumom, pa je tako bio tek 15. najbrži.

Bez obzira na napredak Ducatija i Suzukija, bilo bi pravo iznenađenje kada najveće glavobolje tvorničkim vozačima Yamahe ne bi radili prvotimci Honde. Testiranja su bila daleko od briljantnih i čini se da je agregat i dalje previše agresivan, a dodatne probleme s njegovim pripitomljavanjem predstavlja i unificirani elektronski paket, koji inženjerima bitno smanjuje manevarski prostor. Ipak, Marquez je nakon testiranja u Kataru ipak izjavio da „vidi svjetlo na kraju tunela“, što donekle potvrđuje i njegovo četvrto najbrže vrijeme.

Zanimljivo je da je u Kataru i Honda testirala aerodinamična krilca. Istina, ona su bitno manja od onih na Ducatijevom „dvokrilcu“, a iako je Marquez bitno suzdržan prema toj novotariji koja bi trebala smanjiti propinjanje na stražnji kotač, slično je ranije govorio i Lorenzo, pa je svejedno u Kataru njegov M1 dobio još veća krila. Očito je da inženjeri uspijevaju očitati nešto što ni najbolji vozači ne mogu osjetiti.

I na kraju, doslovno, ostaje Aprilia. Njihov potpuno novi RS-GP se prvi put suočio izravno s konkurencijom i završio pri kraju poretka s više od 2 sekunde zaostatka. No, to je bilo i za očekivati budući je riječ o motociklu koji je još duboko u razvojnom fazi, a žele li ostvariti bilo kakav pomak do početka sezone, inženjeri Aprilije će morati raditi prekovremeno budući se prva utrka vozi već 20 ožujka.

Inače, u Kataru je, nakon završetka službenog dijela testiranja, novi 16 GP trebao testirati i Stoner, no u Ducatiju su krivo protumačili naizgled dosta jednostavno pravilo o zabrani testiranja na stazi na kojoj će se unutar 14 dana voziti utrka. Tako će, po novom planu, Stoner ponovo testirati tek nakon utrke u Kataru.

MotoGP test Katar16

fbmp ytmp imp