Motosport

Dakar 2016: Etape #6 & #7

dak16 goncalves 01663 dppi

Na dvije bolivijske etape odustala su tri favorita. Faria i Walkner zbog ozljeda, a Barreda nakon tehničkih problema.

Na rijetkom planinskom zraku prorijedio se i vrh poretka u kojem više nema po jednog prvotimca Honde, KTM-a i Husqvarne. Prvo je na 6. etapi, odnosno na najdužem ovogodišnjem brzinskom ispitu od 542 km, u probleme upao Barreda, kojeg je izdala mehanika na Hondi. Bez obzira na to što je, za razliku od prošle godine, ruta išla okolo velike slane ravnice,
koju je kiša ponovo pretvorila u plitko jezero, a ne preko nje, Barreda je praktično na istom mjestu imao reprizu prošlogodišnjih tehničkih problema. Njegov vodonoša Ceci ga je došlepao do cilja, no s vremenskim zaostatkom većim od 5 sati, a budući je za vrijeme vuče Barreda još i pao te ozlijedio ruku, iduće jutro je jednostavno odlučio odustati.

Na šestoj etapi je odustao i Ruben Faria, nominalno prvi vozač Husqvarne, koji je držao peto mjesto u ukupnom poretku dok nije pao i slomio ruku. Na idućoj etapi je pao i Walkner, tvornički vozač KTM-a, koji je taman uhvatio ritam i popeo se na treću poziciju prije nego li je slomio bedrenu kost.

Ispalo je tako da su Goncalves (Honda) i Price (KTM) ostali izdvojeni na samom vrhu, no prerano je reći da ćemo budućeg pobjednika tražiti baš među tvom dvojicom budući su još uvijek osmorica vozača unutar razmaka od pola sata. A toliko, primjerice, iznosi kazna za prvu promjenu pogonskog agregata, što je opcija koju neće baš sve iskoristiti.

Pritom je na 6. etapi najbolji bio Price, koji se tako primakao Goncalvesu na samo 35 sekundi zaostatka. Goncalves je u Boliviji imao problema sa glavoboljom, što nije ništa uobičajeno s obzirom na to da su skoro tri dana proveli na nadmorskoj visini većoj od 3.500 metara, no kako su se na 7. etapi počeli spuštati prema Argentini tako je vozač Honde ponovo ubrzao. Pritom je drugi dio 7. etape, koji se trebao voziti u Argentini, otkazan zbog olujnog nevremena, no do bolivijske granice je Goncalves bio treći najbrži, dok je Price, koji je morao krenuti kao prvi, u odnosu na njega izgubio skoro 3 minute.

Inače, sedma etapa je bila u znaku dvojice debitanata. Peterostruki enduro prvak Meo je s KTM-om došao do prve etapne pobjede, dok je argentinski junak Benavides s Hondom bio skoro 2 minute sporiji, ali ipak 3 sekunde brži od Goncalvesa. Tako se Benavides povratkom u domovinu vratio i u prvu petoricu, sa samo 5 sekundi zalihe u odnosi na Mea kao pobjednika dana, ali i s manje od tri munute zaostatka za Quintanillom, koji s Husqvarnom postaje sve brži kako etape postaju sve teže. Treće mjesto, s manje od deset minuta zaostatka, drži slovački vozač Štefan Svitko s KTM-om, jedini „privatnik“ među prvom sedmoricom. Inače, konačno je pojurio i Rodrigues s Yamahom, koji se tako, nakon odustajanja spomenutog trojca, probio na 7. mjesto u ukupnom poretku s nepunih 25 minuta zaostatka.

U nedjelju je (doslovno) odrađen dan odmora u argentinskom gradu Salta, a od ponedjeljka kreće drugi dio relija, koji bi, prema planovima trebao biti znatno teži od dosadašnje polovice. Osim toga, konačno bi makadamske dionice, barem nakratko, trebale ustupiti mjesto i pokojoj pješčanoj dini.

Trenutni poredak nakon 7. etape:

1. P. Goncalves – Honda – 22h:52min.30sek
2. T. Price – KTM - +3.12
3. Š. Svitko – KTM – +9.24
4. P. Quintanilla - Husqvarna - +9.24
5. K. Benavides – Honda - +21.01

fbmp ytmp imp