Motosport

SBK: U 2016. Superbike utrke i u subotu

Superbike2016rasporedutrka

I dalje su igri po dvije Superbike utrke, ali jedna od njih se vozi u subotu, dok Supersport dobiva „Superpole“ kvalifikacije.

Kako bi se malo olabavio nedjeljni raspored za Superbike vozače i timove, ali i privuklo što više gledatelja na stazi i uz TV ekrane već u subotu, vodstvo Superbike prvenstva je odlučilo u bitnome promijeniti raspored događanja. Tako više nećemo gledati razvučeni „sendvič“ od dvije Superbike i jedne Supersport utrke, pri čemu se barem jedna utrka preklapala s nedjeljnim ručkom, dok se druga Superbike utrka nerijetko poklapala i s terminom utrke Formule 1.

Umjesto toga, prva Superbike utrka će se odraditi već u subotu, a druga u nedjelju, obje u 13 sati po lokalnom vremenu. Raspored treninga ostaje isti, s time da će treći trening, onaj koji se vozi u subotu ujutro, trajati samo 15 minuta i biti priprema za kvalifikacijske treninge koji se i dalje voze po „Superpole“ principu. Osim toga, Superpole format će od 2016. godine prakticirati i klasa Supersport.

I to nisu jedine novosti. Naime, još jednom su prepolovljene homologacijske kvote, pa je tako za pravo nastupa u 2016. potrebno proizvesti samo 500 primjeraka motocikala godišnje, umjesto dosadašnjih tisuću. To bi trebalo olakšati život manjim proizvođačima, kao što je to MV Agusta, i omogućiti im da homologiraju još ekstremnije i skuplje motocikle, ali se isto tako i otvara mogućnost japanskim proizvođačima da nastupe sa „specijalkama“. To bi prva mogla iskoristiti Honda, koja je već dala naslutiti dolazak novog V4 motocikla, vjerojatno baziranog na skupocjenom RC213V-S.

Osim toga, proizvođači ne moraju više čekati kraj godine da homologiraju novi model, nego to mogu učiniti i tijekom sezone. Kako se stvari ne bi previše oteli kontroli, i dalje ostaje ograničenje da serijski motocikl, osim što mora biti proizveden u spomenutih 500 komada, ne smije koštati više od 40.000 eura.

WSBK kalendar za 2016.

28.2. Phillip Island – Australija
13.3. Chang International – Tajland
3.4. Aragon – Španjolska
17.4 Assen – Nizozemska
1.5. Imola – Italija
15.5 Sepang – Malezija
29.5 Donington – Velika Britanija
19.6. Misano – Italija
10.7. Laguna Seca – SAD
24.7. Monza – Italija
18.9 Lausitzring – Njemačka
2.10. Magny-Course – Francuska
16.10. Jerez – Španjolska
30.10. Losail - Katar

fbmp ytmp imp