Motosport

Moto2: Zarco bez borbe postao prvak

Zarco-Moto2prvak2015

Nakon odustajanja Rabata zbog ozljede, Zarco je i prije utrke u Motegiju postao novi Moto2 prvak. Sasvim zasluženo!

Postojale su sasvim realne šanse da Zarco već nakon utrke u Motegiju postane novi Moto2 prvak. U Japan je došao s prednosti od 78 bodova, što je značilo da u Motegiju može skupiti 3 boda manje od Rabata, a da svejedno, tri utrke prije kraja, postane Moto2 prvak. Bilo je to samo odgađanje neodgodivog.

No, u ponedjeljak je Rabat slomio ruku na privatnom treningu u španjolskoj Almeriji, nakon čega je podvrgnut operaciji. Iako je svejedno otputovao u Japan, odradio je samo 8 krugova na treningu prije nego je shvatio da je ozljeda ipak preteška. Njegovim odustajanjem od nastupa, Zarco je automatski postao prvak. Doduše, da kojim slučajem više ne osvoji ni boda, rookie Alex Rins bi ga s četiri pobjede na četiri preostale utrke teoretski mogao bodovno sustići, no ne bi bio prvak budući bi u tom slučaju imao 5 pobjeda, dok je Zarco ove sezone već šest puta izvodio pobjednički salto unazad.

Inače, Johann Zarco je 2007. postao prvak u Red Bull MotoGP Rookies Cupu, a onda je 2009. ušao u klasu 125. Nakon dvije sezone s Aprilijom, Francuz 2011. prelazi u momčad Aki Ajo Racing i za upravljačem Derbija postaje viceprvak klase 125, nakon čega prelazi u Moto2, gdje postupno napreduje, da bi prošle godine s Caterham Suterom završio 6. u ukupnom poretku.

Za ovu sezonu Aki Ajo odlučuje proširiti svoj posao i u klasu Moto2 i tu ponovo angažira Zarca, koji na doista dominantan način s Kalexom dolazi do naslova prvaka. Bez obzira na to, Zarco i iduće godine ostaje u istoj klasi, ali će paralelno testirati i novi KTM-ov motocikl, s kojim bi, unutar iste momčadi, 2017. trebao napredovati u MotoGP konkurenciju.

zarco-unutarnja15

fbmp ytmp imp