Motosport

MotoGP: VN Češke sigurna za 2015., upitna za 2016.

Brno2015

Nakon malo dramatiziranja s obustavom prodaje ulaznica, postignut je očekivani kompromis oko održavanja ovogodišnje MotoGP utrke u Brnu, vjerojatno posljednje u nizu.

 

Poznato je da Dorna ima velike apetite, odnosno da za mjesto u kalendaru traži puste milijune dolara od vlasnika staze, lokalne zajednice, države ili bilo koga tko je spreman platiti. Isto tako, poznato je da tu nema mjesta sentimentima ili odobravanju popusta, pa su tako, ne trepnuvši okom, izbacili iz kalendara atraktivnu Laguna Secu, dok istovremeno tri najposjećenije utrke u kalendaru, one u Brnu, Jerezu i Sachsenringu, već godinama drže na kratkoj uzici i uz njihovo mjesto u kalendaru stavljaju upitnik.

 

Riječ je o tri staze koje najteže ispunjavaju svoje financijske obveze prema Dorne, Jasno, dalo bi se raspravljati kako je moguće da staze sa najvećim brojem prodanih ulaznica imaju najviše financijskih problema, no isto tako nema sumnje da baš te tri utrke, zbog svoje popularnosti, zaslužuju poseban status. Umjesto toga, poseban status ima utrka u Kataru, na kojoj se svi gledatelji stignu osobno upoznati, ali država ima dovoljno novaca da rezervira termine sve do 2026.

 

Sve u svemu, nije ništa neobično da organizatori utrke u Brnu baš ovo doba godine kukaju kako nemaju dovoljno novaca za Dornu. No, ovaj put su dodatno potencirali uobičajeno kukanje obustavom prodaje ulaznica, na što je Dorna promptno reagirala te malo olabavila remen kako bi spriječila daljnju sramotu. Uglavnom, postignut je dogovor kako će se predviđena utrka ipak održati, no djeluje sasvim izvjesno da će to biti i posljednje MotoGP okupljanje u Češkoj. Iduće godine ionako uskače u kalendar obližnja VN Austrije, a treba i osloboditi mjesto za neke nove egzotične lokacije i neke nove bogatije organizatore.

 

fbmp ytmp imp