Motosport

SBK: Rea i opet Rea

Imola Rea GB38594

 

Vozač Kawasakija je u Imoli nanizao još dvije pobjede. Čini se da ga nitko ne može zaustaviti na putu do naslova.

 

Nakon dvostruke pobjede u Assenu, Rea je nastavio niz nepobjedivosti i u Imoli. Pribrojimo li tome sjajne nastupe u Australiji, Tajlandu i Aragaonu, Rea u dosadašnjih 10 Superbike utrka ima 8 pobjeda i 2 druga mjesta.

 

Imola je bila tek u toliko drugačija što je Rea po prvi put ove sezone imao ozbiljne dvoboje s timskim kolegom i aktualnim viceprvakom Sykesom. Nakon što je prva utrka bila prekinuta, pa se sve imalo završiti u sprintu od samo 6 krugova, činilo se da bi Sykes mogao doći i do pobjede, no tri kruga prije kraja je slučajno stopalom zakačio mjenjač i prebacio u krivi stupanj prijenosa. Rea je to iskoristio da se probije u vodstvo i vozeći bez greške odnese novu pobjedu s pola sekunde prednosti.

 

I u drugoj utrci su vozači Kawasakija odjurili naprijed, totalno deklasirajući sve svoje protivnike. Iako mu je veći dio utrke bio blizu, Sykes ipak nije mogao svih 19 krugova parirati timskom kolegi, pa je tako Rea relativno glatko došao do nove pobjede te se učvrstio visoko na vodećoj poziciji u ukupnom poretku. Štoviše, njegova je prednost dramatično porasla u odnosu na glavne progonitelje, koji su u Imoli sasvim izgubili korak.

 

Naime, Haslam u prvoj utrci sa svojom Aprilijom nije mogao dalje od petog mjesta, a u drugoj utrci je prvo srušio VD Marka na Hondi, da bi se pola kruga kasnije i sam katapultirao visoko u zrak i ostao bez bodova. Još je gore prošao Davies, koji je u obje utrke morao odustati zbog kvara s Ducatijem, nakon čega ga je Sykes potisnuo na četvrto mjesto u ukupnom poretku.

 

Inače, u prvoj sprint utrci je do trećeg mjesta došao Guigliano s Ducatijem, koji je bio najbrži i na kvalifikacijama. Bio je to sjajan povratak vozača kojem je to bila prva utrka ove sezone, nakon što je na testiranjima slomio dva kralješnjaka, a bio je relativno blizu postolja i u drugoj utrci, ali se na kraju morao zadovoljiti s četvrtim mjestom. Ispred njega je do svojeg prvog Superbike podija došao „rookie" Jordi Torres s Aprilijom, pri čemu njegov zaostatak od 26 sekundi za pobjednikom pokazuje koliko je Kawasaki u Imoli bio dominantan.

 

A dominacija Kawasakija se potvrdila i u klasi Supersport zaslugom Sofuoglua. Dobar dio utrke je proveo u zavjetrini Cluzela i njegove MV Aguste, da bi se u jednom trenutku probio naprijed i nakon toga odolijevao svim napadima. Time se prednost Sofuoglua povećala na 40 bodova u odnosu Cluzela, s time da je između njih i P.J. Jacobsen na još jednom Kawasakiju.

 

TRENUTNI POREDAK (nakon 10 utrka):

 

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 240
2. L. Haslam – Aprilia – 153
3. T. Sykes – Kawasaki - 128
4. C. Davies – Ducati - 123
5. J. Torres – Aprilia – 99

 

Supersport
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 105
2. P. J. Jacobsen – Kawasaki – 68
3. J. Cluzel – MV Agusta – 65
4. L. Zanetti – MV Agusta – 57
5. R. Wilairot – Honda – 46

fbmp ytmp imp