Motosport

MotoGP: Marquez sa 350 km/h oborio brzinski rekord

mar7197-

Marc Marquez je oborio još jedan MotoGP rekord. Ovaj put je riječ o maksimalnoj brzini, pri čemu je, zapravo, jurio i brže od 350,5 km/h

 

Dugačkoj listi rekorda ostvarenih u svojoj kratkoj MotoGP karijeri, Marc Marquez je pridodao još jedan. Iako je nakon pogreške u prvom zavoju utrku završio kao tek peti, Marquezu je na više od kilometra dugačkoj startno-ciljnoj ravnini staze u Kataru u jednom trenutku izmjerena brzina od 350,5 km/h, čime je oborio dosadašnji rekord od 349,6 km/h, koji je prošle godine u Mugellu postavio Andrea Iannone.

 

U stvarnosti je Marquez na kraju ravnice jurio i brže od toga, možda je čak bio i blizu 370 km/h. Naime, Dorna ne uzima podatke od telemetrije, nego mjeri vrijeme koje je potrebno da motocikl pređe segment od 30 metara i onda na temelju tog podatka izračunava brzinu. Dakle, tih 350,5 km/h u praksi ne predstavlja maksimalnu brzinu, nego prosječnu brzinu tijekom mjerenih 30 metara, pri čemu je taj mjereni segment postavljen prije same točke kočenja.

 

Pritom su motocikli Honde u Kataru zauzeli tri prva mjesta po pitanju maksimalne brzine, nakon čega slijede Ducati motocikli pomiješani s Tech 3 Yamahama. Kao što je bilo vidljivo i u samoj utrci, tvorničke Yamahe su bile bitno sporije na ravnom, odnosni Rossi je bio tek 13. najbrži s izmjerenih 341,7 km/h, no to ga nije spriječilo da pobijedi.

 

Više o tome koliko doista jure MotoGP motocikli možete pročitati u aktualnom broju Moto Pulsa, gdje možete doznati i koliko su iznenađujuće brži od bolida Formule 1. Barem kad su u pitanju ravni dijelovi staze.

TablicaKatMotoGP

fbmp ytmp imp