Motosport

Dakar 2015: 5. etapa – Igra mačke i miša

101650 Coma BAR9343 1024

Iscrpljujući brzinac i taktiziranje vodećeg Barrede obilježili su pet dan relija. Većina natjecatelja je na izmaku snaga.

 

5. etapa - Copiapo – Antofagasta: poveznica 239 km, brzinski ispit 458 km

 

U pustinji Atacama bi očekivali prekrasne pješčane dine, no organizator ih i ove godine, čini se, dosta uspješno izbjegava, pa je tako 5. etapa, ako je suditi po viđenoj scenografiji, ali i izjavama većine vozača, bila poprilično ružna. Izrazito grbav teren s opasnim kamenjem i podmuklim zamkama u obliku dubokih rupa ispunjenih izuzetno mekanim pijeskom (feš-feš) tražio je mentalnu i fizičku snagu, tako da su nakon 458 kilometara i oni najspremniji vozači bili iscrpljeni, pri čemu su najviše patile ruke.

 

Osim toga, iako još nisu ni na pola puta, 5. etapu je obilježilo i evidentno taktiziranje vodećeg Barrede. Kao najbrži prethodnog dana, vozač Honde je krenuo prvi, no već je nakon 30 km stao sa strane hineći tehnički kvar na svojem motociklu. Čim je Coma, koji je s KTM-om krenuo 2 minute kasnije, projurio pored njega, Barreda je skočio na motocikl i od tog trenutka u stopu pratio svog glavnog rivala.

 

Stvar je u tome da je Barreda znao kako neće moći pobjeći Comi, ali bi otvarajući brzinski ispit mogao lako pogriješiti u navigaciji i tako izgubiti dosta vremena. Uostalom, točno to se, baš negdje oko 30. kilometra brzinca, dogodilo KTM-ovom dvojcu Viladoms – Faria, koji su po pitanju navigacije daleko iskusniji od njega. Dakle, Barreda je svjesno žrtvovao 2 minute, kako slučajno ne bi izgubio daleko više od toga, s jasnim planom da i taj mali gubitak vremena vrati već na idućoj etapi kada Coma kreće kao prvi, a on odmah iza njega.

 

No, čak i s tom taktičkom igrom lovca i lovine, Barreda i Coma su svijet za sebe, dok je od ostalih vozača ugodno iznenadio čileanski vozač Quintanilla (KTM), koji je odlično iskoristio domaći teren i ponovo završio kao 3. najbrži, popevši se na 4. mjesto u ukupnom poretku. Dobar dan je imao i slovački vozač Svitko (KTM), dok je Goncalves (Honda), koji je u etapu krenuo kao tek 12., uglavnom vozeći u oblaku prašine ostvario 5. najbrže vrijeme i tako zadržao treće mjesto u ukupnom poretku.

 

Nakon 6. etape, koja bi trebala ponuditi nešto konkretniju porciju pješčanih dina i odvesti karavanu u centar grada Iquigue, koji je prije manje od godinu dana pogođen snažnim potresom, slijedi zaslužena slobodna subota za vozače motocikala, ali i vozače četverocikala, koje zasad predvodi poljski veteran Rafael Sonik.

 

Poredak na 5. etapi:

1. Coma – KTM – 4h:38min.16sek
2. Barreda – Honda - + 2.16
3. Quintanilla – KTM - + 2.40
4. Svitko – KTM – + 3.54
5. Goncalves – Honda - +4.37

 

Ukupni poredak nakon 5. etape:

1. Barreda – Honda – 17h:51min.05sek
2. Coma – KTM - + 10.33
3. Goncalves – Honda – + 22.50
4. Quintanilla – KTM - + 31.06
5. Viladoms – KTM - +36.23

fbmp ytmp imp