Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N134/MotoGP2103/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N134/MotoGP2103/Gallery

Motosport

Tko je tko u MotoGP-u 2013?

slikaXX
7. travnja započinje nova MotoGP sezona. Krajnje vrijeme da se upustimo u predviđanje budućnosti

Jorge Lorenzo je na putu do svog drugog MotoGP naslova samo dva puta vikend završio padom, u preostalih 16 utrka nije bio slabije plasiran od drugog mjesta. Dani Pedrosa je na posljednjih osam utrka sezone ubilježio dva pada, na ostalih 6 je ubilježio pobjede. Sa Stonerom za upravljačem australskog V8 Supercara, nema sumnje da baš u tom španjolskom dvojcu ponovo treba tražiti glavne protagoniste borbe za osvajanje naslova svjetskog prvaka.

Svejedno, teško da će Lorenzo i Pedrosa biti i glavne zvijezde, te bi titule ipak trebale pripasti njihovim timskim kolegama. Nakon dvogodišnje pauze, Lorenzu se u redovima tvorničke momčadi Yamahe pridružuje Rossi. Dvije jalove godine u Ducatiju dovoljno su narušile imidž Talijana da ga nitko ne smatra glavnim favoritom, no biti će zanimljivo vidjeti može li se broj 46 još uvijek ravnopravno nositi s konkurencijom i odnijeti pokoju pobjedu. Slično vrijedi i za Moto2 prvaka Marqueza, kojeg mnogi već proglašavaju nasljednikom Rossija, a svoju će MotoGP premijeru odraditi s uvijek brzom Repsol Hondom.

Osvoji li netko izvan kruga te četvorice pokoju pobjedu biti će to ugodno iznenađenje, uključi li se netko peti i u borbu za naslov biti će to ravno čudu. Tu drugu navalnu skupinu bi mogao predvoditi Cal Crutchlow na Tech 3 Yamahi, koji je bio i ukupno najbrži na nedavnim testiranjima u Jerezu, ali tu je i Stefan Bradl iza kojeg je sjajna premijerna MotoGP sezona i sada je spreman za korak naprijed. Na što više plasmana među prvu petoricu, a možda i pokoji podij, računa i Alvaro Bautisa na Gresini Hondi opremljenoj Showa ovjesom.

Tek iza tih privatnika na red dolaze i vozači Ducatija. Pritom se novo pristigli Dovizioso solidno aklimatizirao na ćudljivi Desmosedici i bio otprilike jednako brz (ili spor) kao i starosjedioc Hayden. Na testiranjima u Jerezu se za upravljačem Pramac Ducatija probudio i „rookie“ Iannone, što se ne bi moglo reći i za njegovog timskog kolegu Spiesa, koji je tijekom zime redovito bio sporiji i od Bradleya Smitha na Tech 3 Yamahi, ali i dobrog dijela vozača CRT motocikala.

Kad smo već kod CRT-a, za očekivati je kako će u toj drugoj ligi glavnu riječ ponovo voditi momčad Aspar, odnosno Aleix Espargaro i Randy de Puniet za upravljačem Aprilijinog ART motocikla. Ipak, ove godine bi im račune mogao pomrsiti Barbera, koji je MotoGP Ducati zamijenio FTR-Kawasakijem, a na istom stroju su i njegov kolega Aoyama te iskusni Edwards. Ostali su tu uglavnom zato da popune 24 mjesta na startu utrke.

Kako je to već postao običaj, otvaranje sezone u Kataru biti će odrađeno u večernje sate pod svijetlima reflektora, utrka u Assenu biti će na rasporedu u subotu, dok će Laguna Seca i dalje biti izvan dohvata Moto2 i Moto3 klase. Kao i prošle sezone vidjet ćemo 18 utrka, pri čemu je novost da će na mjesto izbačenog Portugala uskočiti nova staza u Austinu, što znači da će ove sezone na teritoriju SAD-a biti odrađene čak 3 utrke.

MotoGP kalendar za 2013.

07.04. Losail - VN Katara
21.04. Austin - VN Amerika
05.05. Jerez - VN Španjolske
19.05. Le Mans - VN Francuske
02.06. Mugello - VN Italije
16.06. Barcelona - VN Katolonije
29.06. Assen - VN Nizozemske
14.07. Sachsenring -VN Njemačke
21.07. Laguna Seca -VN SAD-a
18.08. Indianapolis -VN Indianapolisa
25.08. Brno - VN Češke
01.09. Silverstone - VN Velike Britanije
15.09. Misano - VN San Marino
29.09. Aragon - VN Aragona
13.10. Sepang - VN Malezije
20.10. Phillip Island - VN Austalije
27.10. Motegi - VN Japana
10.11. Valencia - VN Valencije

{gallery}NOVOSTI/N134/MotoGP2103/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp