Motosport

Dakar 2013: 1. etapa

slikaXX

Prva etapa je bila iznimno kratka, ali i slatka, barem za Lopeza koji je s KTM-om odnio pobjedu

Kako je to uobičajeno, prva etapa relija Dakar nije bila osobito teška. Prvo je slijedila 250 km duga poveznica od Lime, glavnog grada Perua, do grada Pisco, gdje je održan i prvi brzinski ispit u dužini od samo 13 km. Sa starta brzinca, koji je natjecatelje odmah odveo u pješčanu pustinju, krenula su 183 motociklista i rekordnih 38 vozača četverocikala.

Prva etapa - na kojoj se ništa ne može dobiti, ali se može puno izgubiti – obično je prilika da oni manje poznati vozači riskiraju sve kako bi zaradili 5 minuta slave, no svejedno su dvojica najbržih itekako dobro poznata imena. Lopez, možda i najbolji KTM-ov privatnik, tu je kratku dionicu savladao za 7 minuta i 51 sekundu te je tako za jednu sekundu oteo pobjedu Verhoevenu, koji je pridruženi član Yamahine službene momčadi.

Ipak, naprijed su se uspjeli probiti i neki nepoznati vozači. Tako je Quintanilla (Honda) završio kao 3., dok je 4. najbrži bio Cabrera, kao jedan od samo trojice vozača koji su se na ovu avanturu uputili s Kawasakijem. Kad toj dvojici pribrojimo i Lopeza ispada da Čile ima trojicu vozača među prvom četvoricom. Za pretpostaviti je da će se ta statistika nakon 2. etape značajno promijeniti.

Trenutno 5. mjesto drži glavni favorit Despres (KTM) s 13 sekundi zaostatka za Lopezom i 2 sekunde prednosti nad Casteuom (Yamaha). Iako je odrađeno tek 13 km od predviđenih više od 4 tisuće km brzinskih ispita, već sada su neki od glavnih igrača poput Fretignea (Yamaha), Viladomsa (Husqvarna), Paina (Yamaha) ili Rodriugesa (Honda) izgubili skoro minutu u odnosu na vodeće. Iskusni Slovenac Miran Stanovnik je okrenuo tradicionalno oprezno te je sa zaostatkom od minute i pol bio 57. najbrži.

Poredak nakon 1. etape:

1. Lopez KTM 7min:51sek
2. Verhoeven Yamaha +1 sek
3. Quintanilla Honda +5 sek
4. Cabrera Kawasaki +11 sek
5. Despres KTM +13 sek







fbmp ytmp imp