Motosport

Festival motokrosa

fotoXX

Zapažen nastup Nikole Hranića i Matije Kelave na Festivalu motokrosa u Engleskoj. U MX1 kategoriji pobijedio Cairoli

Promoto Youthstream uveo je od prošle godine manifestaciju za koju želi da postane tradicionalna. Riječ je o četverodnevnom Festivalu motokrosa; na kojem se na svojim natjecanjima okupljaju najelitniji motokrosisti; iz Grand Prix serija prvenstva svijeta MX1 i MX2, njihovi kolege iz MX3 prvenstva svijeta, kao i žene iz WMX natjecanja. Umjesto dosadašnjeg prvenstva svijeta za veterane, na toj smotri održava se Svjetski kup, a također i utrke amatera.

No, Youthstream, odnedavno promotor i većine natjecanja Prvenstva Europe, pridodao je i natjecanja najuspješnijih vozača Starog kontinenta; EMX 250 i EMX 125 (2-t) prvenstva, koja inače održava zajedno s MX1 & MX2 SP, te finalne utrke najboljih mladih vozača u EMX 65 i EMX 85 konkurenciji, za koje je prije toga natjecanje održano po zonama. To je vrlo mudar potez Youthstreama, koji tako pod kontrolom drži sve što vrijedi u motokrosu, ali i nadgleda razvoj mladih talenata, kojima s druge strane pruža izravnu mogućnost kontakta s vrhunskim timovima i menadžerima.

Za domaćina je Youthstream izabrao Englesku, točnije stazu Matterley Basin, nedaleko Winchestera. Ovogodišnji Festival motokrosa održan je od 16. do 19. Kolovoza.
Bilo je iznimno atraktivno, uzbudljivo i neizvjesno u svim natjecanjima, a brojna iznenađenja osnažila su zanimanje i zadovoljstvo uvijek brojnih gledatelja na utrkama na Otoku.

U MX1 seriji prvenstva svijeta, dvostruki trijumf ostvario je branitelj naslova, Talijan Tony Cairoli (KTM), ispred Nijemca Maxa Nagla (KTM) i Francuza Gautiera Paulinea (Kawasaki). Cairoli je na Matterley Basinu, iznimno zahtjevnoj stazi, slomio otpor svog najvećeg suparnika za novu titulu, Belgijca Clementa Desallea (Suzuki), koji je završio kao šesti.
U MX2 konkurenciji, ljubimac domaće publike Tommy Searle (Kawasaki), također je bio dvostruki pobjednik, u obje utrke brži od lidera serije, mladog Nizozemca Jeffreya Herlingsa, dok je treće mjesto osvojio borbeni američki „kauboj“ Zachary Osborne (Yamaha). Iako tri runde prije kraja Herlings ima 51 bod više od Searlea, Englez s pravom vjeruje da i on može osvojiti naslov prvaka!

U MX3 konkurenciji iznenadio je Čeh Martin Michek (KTM), ispred Austrijanca Gunthera Schmidingera (Honda), dok su glavni kandidati za prvaka, Austrijanac Matthias Walkner (KTM) i Slovenac Klemen Gerčar (Honda) ipak zaostali, iako ne previše, na četvrtom i petom mjestu.

Iznenađenje, ili ne ... ali u natjecanju WMX – žena, bivša prvakinja, Francuskinja Livia Lancelot (Kawasaki), koja se oporavila od ozljede, uspjela je konačno pobijediti ove sezone neprikosnovenu Talijanku Chiaru Fontanesi (Yamaha), no nju više ni jedna protivnica ne može spriječiti u pohodu na naslov. Treća je bila, na zadovoljstvo domaće publike, Irkinja Natalie Kane (KTM).
Među veteranima, u borbi za Svjetski kup, najbolji je bio Novozelanđanin Darryll King (Yamaha), ispred bivšeg prvaka Šveđanina Matsa Nilssona. Velik uspjeh ostvario je slovenski rutiner, Bogomir Gajser (KTM), izborivši ukupno deseto mjesto. On je inače otac super – talentiranog trostrukog europskog prvaka među mlađim uzrastima Tima Gajsera (KTM).
Na utrkama amatera najviše je bilo domaćih predstavnika, pa Nizozemaca, uz ponekog Belgijca i Francuza. Slavio je domaći vozač Glen Fletcher, ispred zemljaka Matta Vikkiansona i Georgea Purhasea (svi KTM).

Na utrkama za Prvenstvo Europe, spomenuti Tim Gajser potvrdio je titulu novog prvaka u EMX 125 (2-t) konkurenciji, nedostižan jednu rundu prije kraja natjecanja. U Matterley Basinu, Gajser je dobio prvu vožnju, a u drugoj je bio iza domaćeg asa Jamesa Dunna (KTM). Ukupno se među njih plasirao Norvežanin Magne Klingshelm (KTM).
U kategoriji EMX 250, ranije EMX2, svoje navijače razočarao je inače uvjerljivi lider te serije, Mel Pocock (Yamaha), koji je čak ostao izvan pobjedničkog postolja. Trijumfirao je u obje vožnje Francuz maxime Desprey (Kawasaki), ispred Belgijca Damona Graulusa (Suzuki) i Danca Kjera Stefana Olsena (Yamaha). Mel Pocock bio je četvrti, Talijan Alesandro Battig (Yamaha) peti, Francuz Benoit Paturel (Kawasaki) šesti i t. d... Ukupno na preostale dvije runde Olsen iz Danske ima samo teoretske izglede dostići 34 boda prednosti Mela Pococka.
I na kraju, najmlađi natjecatelji za Prvenstvo Europe, ali među kojima je bilo i hrvatskih talenata.

Na prednatjecanju, organiziranom po zonama, što je osnažilo masovnost, te brojnost organizatora i sve ostalo što snaži ovaj sport, u Zoni Jugo-istok, Nikola Hranić (KTM) bio je drugi u EMX 65 kategoriji najmlađih, a Matija Kelava (KTM) treći ukupno u EMX 85.
Na finalnom natjecanju u Matterley Basinu, Nikola Hranić je ukupno bio 17. U EMX 65 konkurenciji. On je u prvoj utrci zauzeo sjajno deseto mjesto, uz 11 bodova, ali je u drugoj bio tek 26., bez bodova. Na deseto mjesto ukupno plasirao se odlični mladi Slovenac Luka Milec (KTM). Inače, novi prvak Europe u toj kategoriji je Švicarac Xyllian Ramella, ispred Francuza Briana Strubharta Moreaua i Austrijanca Renea Hofera (svi KTM).

Poznati nizozemski talent, Davy Pootjes (KTM), dominirao je u EMX 85 kategoriji, ukupno ispred vrlo dobrog Francuza Davida Herbreteaua (Kawasaki) i domaćeg vozača Conrada Mewsea (KTM). Jedan od najboljih mladih hrvatskih motokrosista Matija Kelava (KTM) ukupno je zauzeo 19. Mjesto u Europi. Za razliku od Hranića, Kelava je ostao bez bodova, kao 34. U prvoj utrci, ali je u drugoj vožnji bio zapažen 15., izborivši šest bodova. Slovenski mladi fant, Nick Škorja (KTM) plasirao se ukupno na 33. mjesto.

Na žalost, drugi hrvatski predstavnik u toj kategoriji, Luka Crnković (KTM), ozlijedio se prilikom službenog treninga, pa nije mogao startati na finalnim utrkama.

fbmp ytmp imp