Motosport

Stoner dostigao Lorenza

MotoGP-AssenXX

Nakon što je neoprezni Bautista nokautirao Lorenza, Stoneru je preostalo samo to da pobijedi u Assenu i tako se bodovno izjednači na vrhu poretka

Lorenzo je bio glavni favorit za pobjedu u Assenu, ali samo do prvog zavoja, odnosno do trenutka kada ga je na putu srušio preambiciozni Bautista. Utrku je tako po ustaljenom scenariju poveo Pedrosa, no nije se uspio odlijepiti od Stonera, koji ga je u konačnici i prošao te pobijedio sa skoro 5 sekundi prednosti.

Daleko iza vozača Repsol Honde, dvije su Yamahe vodile puno zanimljiviju borbu za treće mjesto. Spies i Dovizioso su cijelu utrku bili nerazdvojni, a na kraju je pri odlučujućem pretjecanju u zadnjem krugu Doviziosu uvelike pomoglo i to što je stražnja guma na Spiesovom motociklu ušla u poodmaklu fazu raspadanja.

Peto mjesto je pripalo još jednoj Yamahi, odnosno Crutchlowu, koji je ponovo odvozio junačku utrku. S još uvijek nezaliječenim gležnjem, Crutchlow je u prvom zavoju, izbjegavajući Lorenza i Bautistu, morao produžiti ravno, što ga je dramatično spustilo u poretku, ali ga nije i obeshrabrilo. Na putu do 5. mjesta najviše su mu problema stvarali Hayden na tvorničkom i Barbera na privatnom Ducatiju, no obojica su pali u ritmu u drugom dijelu utrke, a to posebno vrijedi za Barberu, koji se s problematičnom stražnjom grupom uspio dovući do 7. mjesta.

Izbacivanje Bautiste i Lorenza u prvom krugu, pad Bradla u drugom krugu, Rossijevi problemi sa stražnjom gumom i ne nastupanje ozlijeđenog Abrahama, omogućili su i CRT motociklima da se probiju među prvih 10. Aleix Espargaro ponovo je bio najbrži među njima, no sredinom utrke je odustao što je njegovom timskom kolegu de Punietu omogućilo da svoju CRT Apriliju progura na 8. mjesto, s dvije sekunde prednost nad Pirrom i njegovom FTR Hondom. Deseti ukupno i treći među CRT-ovima bio je Pasini, a iza njega su slijedili Petrucci i Silva. U zagrljaju CRT-ova se našao i Rossi, koji je otišao u boks promijeniti stražnju gumu, nakon čega se vratio na stazu sa krugom zaostatka, da bi u posljednjem krugu sustigao Ellisona i završio kao 13.

U Moto2 kategoriji je nakon bespoštedne borbe Marquez pobijedio Iannonea, dok je treće mjesto pripalo Reddingu. S obzirom na to da su njegovi glavni konkurenti Espargaro i Luthi utrku završili padom, Marquez se takvim razvojem prvi puta uspio malo ozbiljnije izdvojiti na vrhu poretka, a sa sobom je povukao i Iannonea, koji je sada zasjeo na drugo mjesto.

Moto3 klasa je ponudila uobičajeni kaos. Do samog su kraja petorica vozača bila u igri za pobjedu, a nakon završnog miješanja karata na ulasku u posljednju šikanu, bilo je jasno samo to da je pobjedu odnio Vinales na FTR Hondi, dok je tek foto finiš pokazao kojem je od trojice KTM-ovih vozača pripalo drugo mjesto. Na kraju je Cortese proglašen drugim, Kent trećim, a Salom četvrtim, dok je 5. mjesto pripalo Rossiju na još jednoj FTR Hondi.

Poredak nakon 7. utrka:

MotoGP
1. Lorenzo Yamaha 140
2. Stoner Honda 140
3. Pedrosa Honda 121
4. Crutchlow Yamaha 77
5. Dovizioso Yamaha 76

Moto2
1. Marquez Suter 127
2. Iannone Speed Up 104
3. P. Espargaro Kalex 96
4. Luthi Suter 96
5. Redding Kalex 86

Moto3
1. Vinales FTR Honda 130
2. Cortese KTM 123
3. Salom Kalex KTM 88
4. Fenati FTR Honda 65
5. L. Rossi FTR Honda 56


fbmp ytmp imp