Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N129/Rally-Sardignia/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N129/Rally-Sardignia/Gallery

Motosport

Coma svjetski prvak

Rally-SardigniaXX

Dok su druge grane motosporta tek negdje na pola puta, u Cross-country rally prvenstvu se već zna da je Coma svjetski prvak. Motocikl je ponovo osedlao i veliki Peterhansel

Nakon što je na početku godine nesretno izgubio na reliju Dakar, Coma je već 6 mjeseci kasnije osvojio utješnu nagradu postavši svjetski prvak u reli prvenstvu. Sam Dakar nije dio reli svjetskog prvenstva, ali zato jesu pustinjski reliji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru i Egiptu, te nešto manje pustolovni reli na otoku Sardinija.

Nakon što je odnio maksimum bodova iz dva relija na Arapskom poluotoku, Coma je na Sardiniji imao priliku jednu utrku prije kraja osvojiti svoj prvi naslov u toj kategoriji, s time da je zbog karakteristika samog relija svoj KTM 450 Rally zamijenio lakšim enduro modelom 450 EXC. Njegov najveći protivnik Despres je propustio dosadašnji dio sezone, a zbog obiteljskih je problema u zadnji čas odustao i od Sardinije, no zato je tamo bio jedan još slavniji Francuz.

Stephane Peterhansel je ukupno 10 puta pobijedio na Dakru, a iako je posljednje 4 pobjede odnio za upravljačem automobila, na Sardiniji je pokazao da nije zaboravio voziti i motocikle. Nije mu to prvi put da je nastupio na talijanskom otoku, a ovom je prigodom sa svojom plavom Yamahom, u vrlo jakoj konkurenciji, uspio završiti kao 6. u ukupnom poretku, sa samo 20 minuta zaostatka za pobjednikom.

Taj pobjednik nije bio Marc Coma, njemu ovaj put pobjeda nije bila prioritet, nego njegov zemljak Jordi Viladoms, dok je drugo mjesto pripalo domaćem vozaču Alessandru Botturiju. Coma je završio kao 3., što mu je bilo i više nego dovoljno da osvoji naslov, dok je apsolutnu dominaciju KTM-a među prvom petoricom razbio prošlogodišnji prvak Helder Rodrigues, osvojivši 4. mjesto sa svojom Yamahom. Četvrti i posljednji ovogodišnji reli iz kalendara svjetskog prvenstva sada je samo stvar formalnosti, a trebao bi se održati krajem rujna u Egiptu.

Foto: E. Bauer

{gallery}NOVOSTI/N129/Rally-Sardignia/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp