Motosport

Moto3 kuca na vrata

Moto3XX

Za nekoliko mjeseci Grand Prix klasa 125 odlazi u povijest, a na njezino mjesto dolazi Moto3 kategorija. Krajnje je vrijeme da se stvari počnu zahuktavati

Nakon predugog spavanja, konačno se počela formirati slagalica Moto3 kategorije. Najprije je KTM potvrdio kako razvija kompletan motocikl za tu kategoriju, kao i to da će vlastiti agregat prodavati njemačkom konstruktoru Kalex, koji će ga ugrađivati u vlastitim snagama razvijen motocikl. Ubrzo je objavljeno i da će Dunlop, barem do kraja 2014. godine, biti ekskluzivni dobavljač guma, što i nije neko čudo ako znamo da isti status ima i u Moto2 kategoriji.

Nakon toga je Honda na utrci u Barceloni predstavila svoj projekt Moto3 motocikla. Kao osnova je poslužila posljednja generacija Hondinih Grand Prix motocikla iz klase 125, od kojih su preuzeti okvir, kote ciklistike i prednji kraj. U skladu s pravilima, radi se o jednocilindričnom četverotaktnom agregatu, za kojeg bi se moglo reći da je zakrenut oko svoje osi za 180º, pa je tako umjesto naprijed nagnut unazad za 15º, te ima ispuh sa stražnje, a usis s prednje strane.

Ukupno bi trebao istiskivati 48 KS pri 13.000 okr/min, što bi trebalo biti dovoljno za ažurno pokretanje 84 kg teškog motocikla. Ipak, Alex Criville, koji je odvozio demonstracijski krug, bio je pomalo suzdržan po pitanju raspoložive snage. Osim NSF-a 250R, u Barceloni je predstavljen i Moto3 prototip tvrtke BeOn.

Nakon svega toga, raspisan je natječaj na kojeg se mogu prijaviti svi timovi zainteresirani za nastup u toj klasi. Prvo razmatranje ponuda dogoditi će se tijekom utrke u Mugellu, da bi konačni popis timova bio poznat nakon utrke u Brnu.

fbmp ytmp imp