Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N125/MotoGP/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N125/MotoGP/Gallery

Motosport

MotoGP sezona je iza ugla

MotoGPXX

Ostala su dva mjeseca do početka MotoGP sezone. Pravo vrijeme za analizu aktualnog stanja

Početkom veljače su, već tradicionalno, održana službena MotoGP testiranja, kao uvod u novu sezonu koja počinje 8. travnja u Kataru. Ovogodišnje je trodnevno druženje u Maleziji bilo posebno zanimljivo jer je trebalo pokazati što su donijela nova pravila o rastu zapremine na 1000 ccm, ali i u kojem se smjeru razvija priča o CRT motociklima.

Kada su pravi MotoGP strojevi u pitanju, onda je generalni dojam vozača da su brži, zabavniji i zahtjevniji za vožnju od svojih prethodnika. Dakako, glavnu su riječ imali tvornički vozači, prije svega Stoner, koji je prvi dan imao problema s leđima, no nakon toga je jurio i jedini se spustio ispod 2 minute, skinuvši za nepunu sekundu neslužbeni Rossijev rekord kruga iz 2009. godine. Pritom je jedinu ozbiljnu zamjerku uputio na prekasno donešenu odluku o povećanju minimalne težine za 4 kg.

Zadovoljan je bio i Jorge Lorenzo. Iako je bio za 0,6 sekunde sporiji od Stonera, od tog ga zaostatka izgleda više brine što su ovakvi snažniji motocikli sposobni razviti brzinu od 350 km/h. Rossi, za razliku od Stonera, Lorenza, Pedrose i Spiesa, nije uspio ići ispod svog neslužbenog rekorda, ali ga 1,2 sekunde zaostatka za najbržim čini zadovoljnim, to više što novi «aluminijski» Ducati donosi bitno čvršći prednji kraj.

Brzi su bili i privatnici, što se ne bi moglo reći i za CRT vozače. Doduše, pojavila su se samo četvorica, no više od 5 sekundi zaostatka koje je ubilježio prekaljeni Edwards ne sluti na dobro. No, njegov je Suter-BMW bio još i nestvarno brz u odnosu na FTR-Kawasakije koji su kasnili desetak sekundi, uz tu olakotnu okolnost da su njima upravljali manje iskusni vozači.

Nešto bolje vijesti stigle su iz Valencije gdje su gotovo istovremeno testirali vozači iz momčadi Aspar i Speedmaster, koje koriste Aprilijine agregate. Predvođeni de Punietom, ostvarili su vremena koja sugeriraju kako bi možda mogli uhvatiti kakav-takav priključak s najsporijim vozačima MotoGP motocikala.

Za momčad Speedmaster debitirao je Mattia Pasini, koji je u posljednji tren zamijenio Westa. Rekorder po broju otkaza, promijenjenih momčadi i klasa, West je ovaj put nadmašio samog sebe, ostavši bez posla i prije nego što ga je započeo. Navodno u momčad nije uspio donijeti dovoljno sponzorskog novca.

Kad smo već kod nedostatka novca, Ezpeleta je u Maleziji najavio program za smanjenje troškova privatnih MotoGP momčadi u skoroj budućnosti. Tako bi 2013. godine tvorničke momčadi mogle servisirati samo dva privatna vozača i to po unaprijed određenoj maksimalnoj cijeni lizinga motocikla. Dodatna ušteda bi se postigla time što bi (umjesto dva) svaki vozač tijekom vikenda mogao koristiti samo jedan motocikl. Dobra je vijest da i Suzuki testira svoj novi motocikl. Navodno imaju zatvorenu financijsku konstrukciju za razvoj, ali ne i za utrkivanje, tako da bi se u MotoGP mogli vratiti tek 2014. godine.

{gallery}NOVOSTI/N125/MotoGP/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp