Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N124/Dakar-najava/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N124/Dakar-najava/Gallery

Motosport

Vrijeme je za Dakar

Dakar-najavaXX

Na prvi dan 2012. kreće novo izdanje relija Dakar, ponovo u Južnoj Americi, ali ovaj put je u igri i Peru. Vozači KTM-a i dalje su favoriti, no neće im biti lako kraj izazivača iz Yamahe, a onda i Aprilije, Husqvarne, Honde i Sherca

Plan je da u dva tjedna natjecatelji pregaze ukupno 8.391 km, od čega 4.372 km otpada na brzinske ispite. Manje promjene na ruti su moguće i izgledne, no ako sve bude išlo barem približno po planu, uz Argentinu i Čile, prvi put će sastavni dio ovog relija biti i Peru, u kojem će karavana provesti 4 dana prije nego oni najsretniji 15. siječnja stignu do glavnog grada te države.

Kada su motocikli u pitanju, ovo izdanje bi trebalo biti upamćeno po tome što su, nakon nekoliko prijelaznih godina, svi motocikli, bez iznimke, ograničeni na 450 ccm. To nije smanjilo zanimanje za sudjelovanje, upravo suprotno, organizator je morao i odbijati prijave i na kraju popis ograničiti na 188 vozača.

Glavni favoriti su ostali isti; Marc Coma i Cyril Despres tvornički su vozači KTM-a, no ne dijele isti tim, baš kao ni prijateljstvo. Trenutno svaki od njih broji 3 pobjede i svojski će se potruditi da stvari ne ostanu na tom neriješenom rezultatu. Doduše, svojim su posljednjim nastupima pokazali da nisu nepobjedivi kao prije. Despres se nije proslavio u Australiji, a Coma je zbog tehničkih problema završio nisko u poretku na posljednjoj provjeri u Maroku.

Tko bi ih mogao srušiti s trona? Najozbiljnije djeluje momčad Yamahe. Prema minulim zaslugama, mjesto prvog izazivača pripada Rodriguesu, koji je prošle godine završio kao treći. No, iako iznimno konstantan i redovito među najboljima, Rodrigues je dosad premalo grizao, tako da bi prve ime Yamahe lako mogao biti agresivni Olivier Pain. U istim je bojama i iskusni David Casteu, koji je prvo razriješio sa Shercom, a onda shvatio da bi želio odvoziti još jedan reli na dva kotača prije nego karijeru nastavi u konkurenciji automobila. Ne treba zaboraviti i privatnika Jonaha Streeta, koji će sigurno iskoristiti svaku priliku da se probije što više naprijed.

Aprilia nema tako dugu klupu, ali ima Lopeza kojeg je prošle godine samo tehnički kvar na posljednoj etapi odvojio od stajanja na najnižoj stepenici podija. Međutim, Lopez je imao teški pad ranije ove sezone i upitno je u kakvoj je formi, no on će bar nastupiti za razliku od Fretignea. Nakon što su u BMW-u odlučili povući, odnosno predati štafetu bratskoj Husqvarni, Fretigne je trebao biti njihov prvi vozač, no u kolovozu je teško pao na reliju u Brazilu i ozlijedio kralježnicu i glavu. Iako je svejedno planirao nastupiti, pa je čak i najavljivao pobjedu, zadnji su liječnički pregledi prikazali kako je rizik preveliki, tako da nade Husqvarne padaju na leđa Goncalvesa, koji je prošle godine bio iznimno brz i pobijedio na jednoj etapi, ali nije vidio cilja.

Iako i u Hondi sve nade za pobjedu polažu u samo jednog dokazano brzog vozača, čini se da su ove godine bitno ozbiljnije pristupili poslu. Pronašli su nove sponzore i formalno u svoje redove uključili Quinn Codyja, koji je prošle godine pekao zanat, a ove bi mogao predstavljati ozbiljnu prijetnju. I Sherco je ostao u igru, no umjesto odbjeglog Casteua, tu je sada jednako iskusni Verhoeven, koji se kune da su prošlogodišnji kronični problemi s mjenjačem netragom nestali.

Osim desetorice nabrojanih, visoko ciljaju i Perdero i Faria, kojima je prvi zadatak pomagati Comi i Despresu, ali i oni znaju itekako juriti. Dakako, tu su i KTM-ovi privatnici poput Nizozemca Ullevalsetera, Poljaka Przygonskog i Czachora te slovenskog veterana Stanovnika, koji je poput starog vina te će igranjem na iskustvo pokušati konačni proboj među prvu desetoricu. No, želje su jedno, a izazovi koji se nalaze pred natjecateljima nešto sasvim drugo. Baš kao i uvijek, sigurno je samo da ništa nije sigurno.

{gallery}NOVOSTI/N124/Dakar-najava/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp