Motosport

Gotovo prvo poluvrijeme

MotoGP-LagunaSecaXX

Prije odlaska na ljetne praznike, Stoner je u Laguna Seci s vanjske strane obišao Lorenza i još malo rastegnuo svoju prednost u ukupnom poretku. Sada ih dijeli 20 bodova

Start utrke u legendarnoj Laguna Seci, bio je sasvim nalik startu utrke u Sachsenringu tjedan dana ranije. I tu je poveo Lorenzo na Yamahi ispred tri tvorničke i jedne privatne Honde u rukama Simoncellija. Sasvim očekivano, Simoncelli na neravnoj i podmukloj stazi nije mogao dugo izdržati i pao je u sedmom krugu, s time da je prije njega pao i Crutchlow, a nešto kasnije i Bautista.

Negdje do sredine utrke činilo se kako će se Lorenzo, Pedrosa i Stoner drugu utrku za redom boriti za pobjedu do zadnjeg kruga, no onda je Pedrosa počeo lagano popuštati. Stoner ga je odmah prošao i počeo pritiskati Lorenza, bravurozno ga obišavši s vanjske strane 6 krugova prije kraja. Nakon toga je odjurio daleko naprijed do još jedne sjajne pobjede, ostavivši svježe ozlijeđenog Lorenza za više od 5 sekundi, dok je trećeplasirani Pedrosa zaostao dodatne 4 sekunde.

Spies je u početnim krugovima izgubio previše vremena iza Rossija, no nije klonuo duhom već je pred kraj utrke sustigao Doviziosa, te mu na kraju za samo 3 desetinke sekunde preoteo 4. mjesto. Tvornički vozači Ducatija ponovo su imali međusobni dvoboj, s time da je ovaj put Rossi ipak bio neznatno brži od Haydena i pritom osvojio bodove za 6. mjesto. S popriličnim zaostatkom Edwards je završio kao 8., Barbera je bio 9., dok se Aoyama uspio probiti među prvu desetoricu nakon što je bio za tri desetinke sekunde brži od Abrahama.

Još uvijek ozlijeđeni Capirossi i još uvijek spor Elias završili su kao 12. i 13. i to s krugom zaostatka za pobjednikom. Dodatnu sol na ranu nemoćnom je Eliasu utrljao i Ben Bostrom, nekadašnja Superbike zvijezda, koji je samo za ovu utrku bio njegov timski kolega, te se u ranoj fazi utrke u jednom trenutku čak probio ispred Eliasa. Ipak, kasnije je ubacio u lažni neutral i izletio sa staze, nakon čega se prestrašen vratio u boks i odlučio odustati.

TRENUTNI POREDAK NAKON 10 UTRKA

1. Stoner Honda 193
2. Lorenzo Yamaha 173
3. Dovizioso Honda 143
4. Pedrosa Honda 110
5. Rossi Ducati 108
6. Spies Yamaha 98
7. Hayden Ducati 94
8. Edwards Yamaha 67
9. Aoyama Honda 63
10. Simoncelli Honda 60

fbmp ytmp imp