Motosport

Lorenzo se vratio

MotoGP-MugelloXX

Taman kada se učinilo kako će Stoner odmaknuti predaleko, Lorenzo je pobjedom u Mugellu vratio neizvjesnost u MotoGP prvenstvu

Činilo se kako će se Stoner na vrućem asfaltu Mugella vratiti navici pobjeđivanja. Od starta je krenuo najbolje i ubrzo se zaostatak Lorenza i Doviziosa, koji su se međusobno borili za drugo mjesto, stabilizirao na 2 sekunde. Međutim, u zadnjoj je trećini utrke Stoner malo izgubio na ritmu, a Lorenzo je eksplodirao. Šest krugova prije kraja Lorenzo je sustiže Australca, te ga gotovo istog trenutka i prestiže. Na kraju je pobijedio sa sekundom prednosti, ali ne ispred Stonera nego Doviziosa, koji se u međuvremenu također uspio probiti ispred svog timskog kolege.

Relativno blizu bili su i Spies i Simoncelli, zalijepljeni u borbi za 4. mjesto, koje je na kraju, nakon pretjecanja u zadnjem zavoju zadnjeg kruga, za samo 1 stotinku sekunde pripalo Spiesu. Drugu ligu ponovo je predvodio Rossi izvukavši 6. mjesto sa skoro pola minuta zaostatka za Lorenzom i samo 2 sekunde prednosti ispred Barbere na privatnom Ducatiju. Povratnik Pedrosa je nakon rezerviranog starta završio kao 8., dok je Edwards odabrao premekanu stražnju gumu i postupno padao u poretku sve dok nije završio kao 9. Hayden je u ranoj fazi utrke izletio u pijesak, ali se do kraja ipak uspio progurati do 10. mjesta ispred Aoyame i Abrahama.

Bez obzira na to što je na samom početku utrke sa svojim Suzukijem držao 6. poziciju, Bautista je na kraju završio tek kao 13., sa sekundom prednošću ispred de Punieta. I Elias je imao ambiciozan start, ali je ubrzo počeo nazadovati i na kraju je ciljem prošao kao posljednji, s ogromnim zaostatkom. Utrku nije završio samo Crutchlow, koji je, jednako kao i njegov kolega Edwards izabrao krive gume, te je zbog toga relativno brzo otišao u boks. Navodno nije imao baš dobar osjećaj, pa je u strahu od eventualnog pada odlučio odustati, što baš i nije najbolje odjeknulo kod njegova šefa Herve Poncharala.

Nakon 8 od planiranih 18 utrka Stoner ima 19 bodova prednosti pred Lorenzom, a s 33 bodova zaostatka nije daleko ni uporni Dovizioso. Rossi možda drži 4. mjesto u ukupnom poretku, no zapravo je beskrajno daleko i od same pomisli na uključivanje u borbu za naslov prvaka.

TRENUTNI POREDAK NAKON 8. UTRKA

1. Stoner Honda 152
2. Lorenzo Yamaha 133
3. Dovizioso Honda 119
4. Rossi Ducati 91
5. Hayden Ducati 77
6. Spies Yamaha 74
7. Pedrosa Honda 69
8. Aoyama Honda 56
9. Edwards Yamaha 53
10. Simoncelli Honda 50


fbmp ytmp imp