Motosport

Dakar 2011. – etape 7, 8 i 9

Etapa9

Tri teške etape kroz pustinju Atacama donijele su i tri različita etapna pobjednika na tri različita motocikla. Stanje na vrhu je i dalje stabilno, bez većih promjena

Nakon zasluženog dana odmora, uslijedile su tri izuzetno zahtjevne etape kroz prostranstva Atacame. S obzirom na to nekim natjecateljima zapelim na prethodnim etapama ni dan odmora nije bio dovoljan da uhvate kraj kolone, brzinski je ispit na 7. etapi bio skraćen sa 631, na (naizgled) samo 272 km. Svejedno, bila je to izuzetno teška dionica koja je svojom konfiguracijom dobrim dijelom sličila i na motokros stazu, a u takvim se uvjetima najbolje snašao domaći junak Lopez. On je negdje na pola etape izgubio ispušni sustav na svojoj Apriliji, nakon čega je bio u strahu da mu pogonski agregat neće izdržati do kraja, no na kraju dana je ipak izašao kao pobjednik, po prvi put ove godine. Dvije do tri minute iza njega, drugo i treće najbolje vrijeme odvozili su Despres i Coma.

Isti je trojac, samo u nešto izmijenjenom rasporedu, osvanuo i na vrhu poretka 8. etapa s brzinskim ispitom nešto duljim od 500 km. Bila je to taktička igra u koju je Lopez krenuo prvi, ali je ipak veći dio puta prepustio navigaciju Despresu, koji je protiv svoje volje za sobom vukao i „dosadnog" Comu. Coma je na kraju i pobijedio, povećavši tako svoju prednost u ukupnom poretku za skoro 2 minute.

9. etapa je bila kružnog oblika, odnosno vodila je iz Copiapoa natrag u Copiapo, s brzinskim ispitom u trajanju od 235 km. Bila je to jedna od najneobičnijih etapa, koja je omogućila i vozačima iz drugog plana da imaju svoj dan. Start je bio grupni, odnosno 10 najbržih iz prethodnog dana krenuli su zajedno kao prvi, nakon čega je svakih slijedećih 5 minuta kretala nova grupa od po 20 vozača. Slučaj je htio da skoro svi iz prve grupe ubrzo nakon starta zajedno pogriješe u navigaciji, i dok su se oni vratili na pravi trag već ih je stigla druga grupa. Činilo se da je u takvoj situaciji najbolje prošao Rodrigues na Yamahi, jedini iz prve grupe koji se nije ozbiljnije izgubio, no i on je samo dvadesetak kilometara prije cilja etape, u trenutku dok je držao najbolje prolazno vrijeme, pogriješio u navigaciji, da bi ubrzo nakon toga ostao bez benzina. Na kraju je posudio malo goriva od jednog od natjecatelja i završio etapu, no njegov je zaostatak za vodećim u ukupnom poretku narastao na više od 1 sata, što sve planove o eventualnoj pobjedi stavlja u sferu teorije.

Zato je dobar dan imao jedan drugi vozač Yamahe. Jonah Street je krenuo u tek trećoj grupi, no pred kraj etape je prestigao sve koji su krenuli ispred njega. Nakon toga je u pješčanoj dini odradio salto naprijed, što ga je potaklo na to da ipak malo uspori ritam i slijedi druge, što mu je na kraju donijelo etapnu pobjedu. Kao drugi je završio Verheoven na BMW-u, treći je bio Casteu na Shercu, a najbrži KTM je bio onaj u rukama Despresa, koji je etapu završio kao 7. Coma je bio tek 9., što je njegovu prednost u ukupnom poretku ispred Despresa spustilo na još uvijek opipljivih 8 minuta i 14 sekundi.

UKUPNI POREDAK NAKON 9 ETAPA

1. Coma KTM
2. Despres KTM +8.14
3. Lopez Aprilia +23.33
4. Rodrigues Yamaha +1:01.51
5. Faria KTM +1:21.20
6. Ullevalseter KTM +2:02.17
7. Pedrero KTM +2:04.44
8. Cody Honda +2:39.40
9. de Azevedo KTM +2:42.55
10. Jakes Yamaha +2:57.32

fbmp ytmp imp