Novosti

Uključite se u MUP-ovu javnu raspravu za novi prijedlog zakona

Hrvatska

MUP je na svojim internet stranicama http://www.mup.hr/207573.aspx

otvorio javnu raspravu o novom prijedlogu zakona o sigurnosti cestovnog prometa. Pozivaju se sve zainteresirane strane da dostave svoje prijedloge na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Šaljite  svoje prijedloge, sad je vrijeme za to. Obavezno popunite obrazac.

 

Prijedlog Moto Pulsa je sljedeći:

Naši prijedlozi odnose se na izjednačavanje našeg zakona s direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i svi naši prijedlozi usvojeni su spomenutom EU direktivom. Cilj je ispraviti greške našeg zakona koji je mnogo rigorozniji nego što EU određuje pa vozači ne stječu praktično znanje na manjim kategorijama (AM, A1 i A2) već odmah skaču na vozila otvorene A kategorije iz koje dolaze najviše stradalih vozača na 2 kotača. U svakom prijedlogu naveli smo članak i točku Europske direktive 2006/126/EZ koja to predlaže.

 

 

AM Kategorija:

 Prema podacima HAK-a najmanju AM kategoriju u 2013. godini položilo je u cijeloj Hrvatskoj samo 11 vozača, u 2012. g. samo 13 vozača a to govori da nešto nije u redu. To nije slučaj samo zadnje dvije godine jer u zadnjih 8 godina vozački ispit HAK-a je položilo samo 176 vozača (cijela Hrvatska). Posljedica: mladi odmah polažu A1 kategoriju i sjedaju na skutere koji idu preko 100 km/h. Zakonodavac ih tjera na to. Tako ne stječu iskustvo 2 godine sa skuterima do 45 km/h. Cilj: olakšati vozački ispit AM kako bi naši mladi vozači krenuli postupno već od najmanjih motora i naš zakon izjednačiti s direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta. Za sada je Hrvatski zakon puno rigorozniji jer po direktivi EU zahtijeva se samo teorijski dio ispita. Tako je naš postojeći zakon (danas vidimo) dobio kontra efekt. Razlog nezainteresiranosti mladih za male kategorije je očit: poskupio je vozački ispit do te mjere da se izjednačio s cijenom A1 vozačke. Naš prijedlog je ublažiti postupak za polaganja AM kategorije i preuzeti direktivu EU. Statistika govori da je u Hrvatskoj zabilježen drastičan pad broja nesreća na 2 kotača, a niti jedna statistika MUP-a ne govori da su nesreće počinili vozači s AM kategorijom. Prema našim saznanjima nesreće koje se još uvijek događaju su vozača otvorene A kategorije, zato što nisu postepeno stjecali iskustvo na manjim kategorijama.

 

Konkretan prijedlog: zahtijevati obavezno polaganje samo teoretskog dijela ispita, kao do 1998 godine, bez praktičnog. Preporuka EU zemljama članicama je polaganje samo teoretskog dijela, s time da EU zemljama članicama dozvoljava da po svojoj želji dodaju obvezu praktičnog dijela ako misle da je to na njihovom teritoriju potrebno. (direktiva 2006/126/EZ članak 7. točka 1.b.)

Ukidanje obaveznog liječničkog pregleda za tu najmanju kategoriju (direktiva 2006/126/EZ članak 7. točka 1.b.).

U Hrvatskoj sada polaznici moraju voziti 15 sati prakse za ta vozila max brzine do 45 km/h, polagati ispit iz vožnje i Prve pomoći. Zato taj ispit za mopede sada košta 4.520 kn i htjelo ga je položiti samo 11 vozača u cijeloj 2013. godini. Posljedica: mladi vozači ne stječu iskustva u ovoj kategoriji i odmah kupuju skutere do 125 ccm (ista je cijena polaganja za AM i A1) te odmah kreću voziti skutere koji idu preko 100 km/h, bez 2 godine stažiranja na biciklima s pomoćnim motorom kao mi nekada.

 

Drugi prijedlog je vraćanje dobne granice za polaganje s 15 na 14 godina što EU direktivom 2006/126/EZ dopušta zemljama članicama da same odaberu, jer A1 starta od 16 godina.

 

 

A1 kategorija:

 Ova odredba EU je u cilju smanjenja ispušnih plinova u gradovima i smanjenju gužvi i parkinga u stogom centru grada.

 

Konkretan prijedlog: vozačima koji posjeduju B kategoriju dozvoliti vožnju vozilima koji spadaju pod A1 kategoriju. EU dozvoljava zemljama članicama da same odluče o ovom zakonu.

 

Sukladno direktivi 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama, ostavljena je mogućnost da države članice EU za vožnju na svom teritoriju dozvole vožnju motocikla kategorije A1 s dozvolom za B kategoriju. Članak 6. spomenute direktive glasi "Redoslijed polaganja i iznimke između kategorija" pod točkom 3. kaže "Za vožnju na svom teritoriju zemlja članica može odobriti navedene iznimke:" i pod stavkom b) stoji "Motocikle kategorije A1 pod dozvolom kategorije B. Kako se ova iznimka odnosi samo na njen teritorij, zemlja članica ne mora ove iznimke navoditi u vozačkoj dozvoli."

 

Praksa drugih zemalja članica: ovu odluku koriste Italija, Slovačka, Španjolska, Portugal, Francuska, Luksemburg, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Rumunjska, Danska, Luksemburg, Latvija i Velika Britanija.

Prema statistici općenito u Europi, a tako i u Hrvatskoj, broj nesreća s vozilima na 2 kotača je u drastičnom padu jer su ta vozila sada kudikamo sigurnija a europske postrožene vozačke AM, A1, A2 i A su postigle zadovoljavajuće uspjehe.

 

A2 kategorija: (predlog se odnosi samo za one koji već posjeduju A1 kategoriju i prelaze na višu A2 kategoriju. Oni koji polažu prvo A2 ostaje isto kao i do sada)

Ovaj prijedlog ima za cilj smanjiti nepotrebne troškove za više kategorije, ako već imate iskustva u nižim kategorijama 2 godine ili više. Cilj je da vozači polažu vozačke dozvole po redu, a ne da ovu kategoriju preskaču radi cijene. Prema statistici HAK-a neusporedivo najviše se polaže otvorenih A kategorija, a to znači da vozači čekaju dobnu granicu i odmah sjedaju na najjače motore bez iskustva na manjim zapreminama. Cilj je pojeftiniti vozačke manje kategorije i postepeno polaganje, jer do sada plaćaju 4 puta jedno te isti ispit i voze istu praktičnu vožnju, što mladi vozači financijski ne mogu podnijeti. Posljedica: preskaču kategorije, i sjedaju bez iskustva odmah na vozila A kategorije.

 

Konkretan prijedlog: smanjenje treninga vožnje s 10 sati na 7 sati u cilju smanjenja troškova samo za one vozače koji već imaju A1 kategoriju (svi ti vozači već imaju iskustva 2 godine na motociklima A1 kategorije i dovoljno im je 7 sati, a to je i preporuka EU (direktiva 2006/126/EZ Annex VI. točka 2.).

 

Bitno: ukinuti novi liječnički pregled, a vrijedio bi onaj iz kategorije A1 (obavezan bi bio samo za one koji direktno dolaze u ovu kategoriju)
Cilj prijedloga je usklađen sa zemljama članica EU i pojeftinjenja A vozačkih dozvola, odnosno približavanju troškovima za B kategorije. Sada je do otvorene A kategorije ako ide po redu (što je poželjno) polazniku potrebno izdvojiti 12.000 kn, a onima za B kategoriju dvostruko manje.

 

 

A kategorija: (prijedlog se odnosi samo za one vozače koji već imaju A2 kategoriju. Direktno, prvo polaganje A kategorije ostaje kao do sada)

Konačan prijedlog: smanjenje treninga vožnje s 10 sati na 7 sati u cilju smanjenja troškova samo za one vozače koji već imaju A2 kategoriju (svi vozači već imaju iskustva 2 godine na motociklima A2 kategorije i dovoljno im je 7 sati, a to je i preporuka EU (direktiva 2006/126/EZ Annex VI. točka 2.).

 

 Prijedlog 2: ukinuti novi liječnički pregled (četvrti po redu), a vrijedio bi onaj iz kategorija A1 ili A2 (obavezan bi bio samo za one koji direktno dolaze u ovu kategoriju).

 

Tricikli

Vožnju tricikala specijalne kategorije L5 s vozačkom dozvolom B kategorije.

Direktiva 2006/126/EC za usklađivanje dozvoljava: Članak 6. stavak 3. (a) uvrštavanje tricikala snage do 15 kW u B kategoriju (uz uvjet da je vozač navršio 21. godinu starosti).

 

hrvatska straga

 

fbmp ytmp imp