Novosti

Novitet: MV Agusta F4 RC

 g202404

Predstavljena je skupocjena cestovna verzija Superbike motocikla MV Aguste. Za slučaj da vam 205 KS nije sasvim dosta, u paketu dolazi i kit s kojim se oslobađa 212 KS.

 

Nakon što je natjecateljska verzija motocikla već osvojila svoje prve Superbike bodove, konačno je predstavljena i cestovna MV Agusta F4 RC. Riječ je o najekstremnijem modelu iz serije F4, nastalom kao rezultat novih Superbike pravila. Naime, budući sada natjecateljski motocikli moraju biti bliski onim serijskima, u MV Agusti su odlučili razviti posebnu „specijalku" koja ide tamo gdje se ni dosadašnji F4 RR nije usudio kročiti.

 

Usporedimo li ga s modelom F4 RR, novi RC ima dorađenu glavu četverocilindričnog agregata, kao i olakšano koljenasto vratilo, klipove i klipnjače. Da se štedjelo na svakom gramu potvrđuje i to što RC ima poklopce agregata od magnezija, a vijke od titanija, dok su plastične oplate zamijenjene onima od karbona. U konačnici je ubilježen porast s 201 na 205 KS pri neznatno nižih 13.450 okr/min, dok je suha težina spuštena sa 190 na 183 kg.

 

Ugrađene su i još prestižnije komponente Öhlins ovjesa, a u paketu dolazi i poseban kit s kojim motocikl više nije legalan na cesti, ali postaje još brži na stazi. Najvažniji element tog kita je natjecateljski Termignoni ispuh, s kojim dolazi skok na 212 KS pri 13.600 okr/min i pad na samo 175 kg.

 

U MV Agusti tvrde da je riječ o ograničenoj seriji od samo 250 motocikala, no pretpostavljamo da ih toliko planiraju proizvesti samo ove sezone. Osim ako nisu pronašli neku rupu u Superbike pravilima, u konačnici bi se trebalo raditi o seriji od barem tisuću komada. S predviđenom cijenom od kakvih 40 tisuća eura (što je gornja granica prema Superbike pravilima), tih će tisuću komada biti lakše proizvesti nego prodati.

 g202440-

fbmp ytmp imp