Novosti

Koncept: Can-Am e-Commander


slikaXX

Iako je još uvijek riječ o konceptu, Can-Am e-Commander je već dozujao do susjedne Slovenije

Nije tajna da Can-Am razvija električnu verziju Commandera, ali pomalo iznenađuje da je prototip tog modela, koji će u prodaju tek početkom 2014., već stigao u salon slovenske tvrtke Ski & Sea. Štoviše, taj prototip ne samo da se kod njih može razgledati, već postoji i mogućnost dogovaranja probne vožnje.

Pritom e-Commander nije čudo tehnologije, pa ga tako pokreće zračno hlađeni elektromotor, koji isporučuje 11 KS, s time da je vršna snaga 30 KS. Kad su baterije u pitanju, trenutno je igri 8 klasičnih olovnih akumulatora napona 12V, no spominje se i opcija dodavanja još 4 akumulatora ili pak ugradnje lakših i skupljih litij-ionskih baterija. Pritom proizvođač deklarira autonomiju od čak 160 km, no u stvarnosti bi bio veliki uspjeh dohvatiti i polovicu te kilometraže, posebno u slučaju terenske vožnje, bez obzira na to što sustav regenerativnog kočenja puni baterije kod usporavanja s uključenim reduktorom.

Maksimalna brzina od 40 km/h sugerira kako je količina zabave u vožnji ipak ograničena, a tome ide u prilog i deklarirana težina od 870 kg, što je za skoro 300 kg više od benzinskih modela, koji imaju na raspolaganju 71 ili 85 KS. Iako će, dakle, biti osjetno sporiji od svoje „prljave“ braće, e-Commander bi na onom najtežem terenu mogao biti otprilike jednako sposoban. Naime, osnovna konstrukcija je praktično identična kao i na benzinskim modelima, pa tako i ovaj električni model krasi dugačak hod ovjesa, kao i mogućnost uključivanja pogona na sve kotače.

Pritom se e-Commander može pohvaliti i elektronski kontroliranim stražnjim diferencijalom, koji se može zaključati za potrebe off-road vožnje ili pak otključati za lakše i stabilnije prolaske kroz asfaltirane zavoje. Zanimljivo je da bi, kad se početkom iduće godine pojavi na tržištu, e-Commander u Sloveniji trebao koštati otprilike 20 tisuća eura, što nije malo, ali je ipak manje nego što treba izdvojiti za njegovu benzinsku braću. No, to je informacija koju tek treba potvrditi.


fbmp ytmp imp