Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N134/Pierer/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N134/Pierer/Gallery

Novosti

Da li je Pierer novi Castiglioni?

slikaXX
Još se ne zna stvarni razlog zbog kojeg je direktor KTM-a kupio Husqvarnu, ali možemo nagađati

Nakon špekulacija o tome kako KTM kupuje Husqvarnu, zadnjeg dana siječnja BMW je objavio kako Husqvarnu zapravo prodaje tvrtki Pierer Industries AG iza koje ne stoji sam KTM, nego njegov direktor Stefan Pierer. S obzirom da još jedna njegova tvrtka Cross ima 51,6% dionica KTM-a, a u čijem je sastavu i Husaberg, ispada da Pierer sada posjeduje čak tri europske moto tvrtke.

U tom dijelu Pierer podsjeća na Claudia Castiglionija, koji je pod kapu svoje Cagiva grupe trpao svaku posrnulu europsku moto tvrtku do koje je mogao doći, uključujući i samu Husqvarnu u čijem je vlasništvu bio dva desetljeća prije nego ju je prodao BMW-u. Osim toga, Castiglioni je preseljenjem Husqvarne u Italiju kumovao i tome da se udruže nezaposleni švedski inženjeri i iz inata 1988. godine stvore marku Husaberg, koju je onda 1995. kupio baš KTM sa Stefanom Piererom kao važnim dioničarom.

No, dok je Castiglioni kupovao, uništavao, oživljavao i prodavao, Pierer se dosad bavio samo kupnjom. A zašto je kupio Husqvarnu? Iz šturog i sterilnog BMW-ovog priopćenja ne može se doznati ništa konkretno, a budući drugih službenih izvora nema, možemo samo pretpostavljati o čemu se tu zapravo radi.

Prva teorija koja nam pada na pamet je zapravo teorija zavjere. Prema njoj bi se Pierer odlučio na taj potez kako bi neutralizirao ili barem držao pod kontrolom potencijalno najvećeg europskog konkurenta KTM-u u sve manjoj off-road bari. Doduše, s nešto više od 10 tisuća proizvedenih primjeraka, Husqvarna je tek na desetini KTM-ovih godišnjih brojki, no i Husaberg se svojedobno činio kao sasvim sitna riba, pa Austrijanci svejedno nisu posustajali dok tu marku nisu sasvim asimilirali i pretvorili u plavo-žute klonove KTM-a.

Druga je teorija da je Pierer jednostavno vidi potencijala u marki koja je prošle godine rasla za 15%. No, tu se, baš kao i slučaju prve teorije, postavlja pitanje zašto je onda nije kupio preko KTM-a, čiji je direktor i suvlasnik, nego preko svoje posebne i zapravo nepoznate tvrtke Pierer Industries. Možda da izbjegne crveno svjetlo od europske komisije koja bi mogla zabraniti takvu vrstu koncentracije, iako se Husqvarna još uvijek čini preslabim igračem da bi se njezinom prodajom i kupnjom mogao poremetiti balans snaga na tržištu.

I zato dolazimo do treće teorije, koja se istovremeno čini i najluđom i najlogičnijom. Možda si je Stefan Pierer jednostavno odlučio nabaviti novu igračku. Naime, nakon gotovo fatalnog financijskog promašaja sa sportskim automobilom X-Bow, ali i nekim motociklima poput modela RC8, Pierer je morao postupno prodavati svoju dušu vragu, odnosno indijskom koncernu Bajaj Auto, koji sada ima već 47,3% dionica KTM-a.

Iako Priererova Cross grupa još uvijek ima minimalnu većinu, njegov utjecaj je sve manji i zato nije sasvim isključeno da će KTM prepustiti Indijcima i potražiti novi čisti start s Husqvarnom. Kad bi se to pokazalo točnim, onda bi i pred KTM-om i Husqvarnom bila itekako neizvjesna budućnost.

{gallery}NOVOSTI/N134/Pierer/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp