Novosti

Yamaha

Predstavljena Yamaha XT 1200Z Super Ténéré

 

YamahaSupTenere-1MNova Yamaha Super Ténéré ambiciozan je projekt kojim se ova tvrtka želi nametnuti kao predvodnik u klasi velikih putnih endura i skinuti s trona hvaljenoga... (VIDEO)


...BMW-a R 1200 GS-a, usput se nadmećući i protiv novih konkurenata u ovoj klasi, poput Ducatija Multistrade 1200 ili Moto Guzzija Stelvia 1200 NTX-a.

Čekanje je završeno, nova Yamaha Super Ténéré 1200 napokon je ugledala svjetlo dana. Pustolovi među nama dobili su na raspolaganje još jedno oružje koje im može poslužiti za put oko svijeta. Poput nedavno predstavljenog Ducatija Multistrade 1200, i Super Ténéré igra na kartu visoke tehnologije kojom nastoji primamiti kupce.

 

Prije svega je tu novi agregat, redni tekućinom hlađeni dvocilindraš radne zapremine 1199 kubičnih centimetara,  koji razvija 110 konjskih snaga pri 7,250 okr/min, uz najveći okretni moment od 114,1 Nm pri okruglih 6,000 okr/min dok je za završni prijenos zadužen kardan.

 

Super Ténéré ima na raspolaganju i mnoštvo elektronike koja se brine za visoki stupanj sigurnosti u vožnji, kako na asfaltiranim prometnicama, tako i na off-road terenima. Koristeći ride-by-wire tehnologiju koja se već nekoliko generacija primjenjuje na Yamahinim sportskim modelima, Super Ténéré nudi uglađeni rad u svim položajima ručice gasa, a vozač može birati između dvije mape rada motora.

 

S ili sportski mod omogućava trenutačan odaziv na ručicu gasa, dok je za opušteniju vožnju zadužen T (Touring) mode. Usto je nova Yamaha Super Ténéré opremljena i sustavom kontrole proklizavanja, sa senzorima vrtnje prednjeg i stražnjeg kotača. Kontrola proklizavanja ima dvije postavke, od kojih je standardna TCS1.

 

Kada je ona odabrana, kontrola proklizavanja će utjecati na razvijanje snage čim osjeti i najmanju vrtnju stražnjega kotača. TCS2 postavka ima smanjeni utjecaj i omogućava blago proklizavanje pogonskog kotača, nudeći tako određenu razinu zabave u vožnji po off road terenima. A onima koji imaju potpuno povjerenje u svoje vozačke sposobnosti bit će drago čuti da sustav kontrole proklizavanja mogu i isključiti.

 

U standardnoj opremi Super Ténéré dolazi i sa jednim od najnaprednijih integralnih ABS sustava koje je Yamaha ikada proizvela. Uz standardno praćenje brzine vrtnje kotača, sustav  prati i brzinu vozila, razinu usporavanja i eventualno klizanje i tako određuje mogućnost blokiranja jednoga ili oba kotača. Sam kočioni sustav čine dva valovita diska promjera 310 mm montirana na prednji kotač, dok je straga smješten jedan disk promjera 282 mm. Prednji ovjes se sastoji od potpuno podesivih okrenutih vilica promjera 43 mm, dok je straga smješten monoamortizer s podesivim predopterećenjem i povratom.

 

Opremljena za duga putovanja, Yamaha Super Ténéré dolazi sa spremnikom goriva kapaciteta 23 litre, te sa sjedalom podesivim po visini (845-870 mm), dok se za uvijek dobru zaštitu od vjetra brine vjetrobran čiju je visinu također moguće podešavati. Međuosovinski razmak iznosi 1,540 mm, a težina vozila sa svim tekućinama, uključujući i puni spremnik goriva, iznosi 261 kilogram.

 

Prvi modeli kod nas će se naći u prodaji početkom svibnja, a u svojoj serijskoj opremi imat će i bočne aluminijske putne kofere, aluminijski protektor motora te štitnik za prednja svjetla koji nije namijenjen uporabi na javnim prometnicama. Yamaha najavljuje cijenu koja će biti u rangu BMW-ovog R 1200 GS-a.




YamahaSupTenere-2M YamahaSupTenere-3M YamahaSupTenere-4M
YamahaSupTenere-5M YamahaSupTenere-6M
fbmp ytmp imp