Novosti

SBK

Ducati-superbikeMDucati se povlači iz Superbike prvenstva

 

Ducati je objavio da iduće godine, po prvi put u povijesti tog natjecanja, neće imati svoj tvornički tim u Superbike prvenstvu. Privatnim će momčadima i dalje pružati tehničku podršku


Nakon što je osvojio 16 konstruktorskih i 13 vozačkih naslova, Ducati se na kraju ove sezone povlači iz Superbike prvenstva. Doduše, ne povlači se u potpunosti budući bi i dalje trebali pružati tehničku podršku privatnim timovima, no iduće godine u Superbike prvenstvu više neće imati svoj tvornički tim.

 

U službenom Ducatijevom priopćenju u kojem se prvo protokolarno zahvaljuju Hagi, Fabriziu, sponzorima, djelatnicima i svim drugima koji su na ovaj ili onaj način pridonijeli dosadašnjim uspjesima, taj se postupak pomalo neuvjerljivo pokušava opravdati time da se svi tehnički resursi koji su dosad bili vezani uz Superbike prebacuju na razvoj nove generacije sportskih motocikala.

 

Osim toga, u tom tipičnom PR objašnjenju nalazimo i to da bi umjesto iz Superbikea, Ducatijevi cestovni motocikli inspiraciju za razvoj i nove tehnologije sada trebali crpiti iz bolida koji sudjeluju u MotoGP prvenstvu.  O bilo kakvoj financijskoj motivaciji za donošenje takve neočekivane odluke nema ni spomena, barem tako dugo dok se ne dođe do zadnjeg dijela priopćenja iz kojeg se može iščitati kako su visoki troškovi jedan od, ako ne i glavni uzrok, istupanja iz Superbike.

U tom dijelu priopčenja za javnost navode kako je Superbike prvenstvo sve više prvenstvo prototipova, a sva manje prvenstvo natjecateljskih motocikala razvijenih na osnovi cestovnih modela, što automatski znači i veće troškove, a koje je u ova teška vremena sve teže pokriti od strane sponzora.

 

Zlobnici bi rekli da je upravo njihova tvornička momčad zaslužna za to što je natjecanje otišlo u tom smjeru, no treba priznati i to da je takva paralelna borba na obje fronte, odnosno u Superbike i MotoGP prvenstvu, i u normalnija vremena znala iscrpiti znatno veće i financijski jače igrače, a kako onda u ovom nezdravom ekonomskom trenutku ne bi i Ducati.

Više u ovoj kategoriji: « KTM MotoGP »
fbmp ytmp imp