Novosti

Noviteti

Saga o Ninji

 

Ninja-1MKawasaki ne prestaje zadirkivati javnost postupnim razotkrivanjem svog najvećeg noviteta za 2011. Naše spoznaje o novoj Ninji ZX-10R ponovo su obogaćene novim fotografijama i filmovima, ali i nekim...


... konkretnijim informacijama o mehaničkoj osnovi samog motocikla. Kawasaki informacije o novoj Ninji ZX-10R i dalje pušta samo na kapaljku, no postupno ipak razotkriva neke tajne o svom novom pokušaju uspostavljanja autoriteta u najprestižnijoj klasi sportskih motocikala. Pritom fotografije i filmovi i dalje prikazuju samo natjecateljsku verziju ovog motocikla, čime Kawasaki vjerojatno želi dodatno naglasiti svoju već ranije iznesenu tezu kako su prilikom konstruiranja ove Ninje najprije stvorili trkaći motocikl, a tek su onda na njegovim osnovama krenuli u stvaranju cestovne inačice.

 

Iako su još uvijek dostupne samo šture i općenite informacije, ipak se pomalo slaže slika o tehničkim osnovama ovog potpuno novog motocikla. Kralježnicu motocikla trebao bi i dalje činiti dvogredni aluminijski okvir, no on je sada navodno u potpunosti iznova razvijen kako bi u kombinaciji s promijenjenim kotama ciklistike novi Kawasakijev superbike krasila lakoća upravljanja, agilnost i bolji osjećaj za ono što se događa s prednjim krajem motocikla.

 

Ninja-2MPrema očekivanjima, naprijed se nalazi Showina BPF izokrenuta vilica kao koncept koji je svoju uspješno premijeru već doživio na modelu ZX-6R. Podsjetimo, radi se varijaciji na temu klasične upside-down vilice kod koje je smanjen broj dijelova, dok je glavni klipić osjetno većeg promjera. Time se smanjuje težina same vilice, poboljšava se njezin rad te se olakšava podešavanje.

 

Stražnji ovjes nove Ninje trebao bi biti inspiriran rješenjem prošle godine primijenjenim na modelu Z 1000. To znači da stražnji monoamortizer neće biti postavljen gotovo okomito kako je to uobičajeno, već horizontalno sa svojim gornjim hvatištem postavljenim negdje iznad mjenjača. U Kawasakiju tvrde da se time poboljšava centralizacija mase i smanjuje grijanje samog amortizera, a usput poručuju i to da od nove Ninje treba očekivati poboljšani rad stražnjeg ovjesa kao i više povratnih informacija.

 

O pogonskom agregatu još uvijek nema konkretnih informacija, no već iz ono malog što se zna proizlazi da bi novi ZX-10R trebao biti najsnažniji u klasi, barem na papiru. U Kawasakiju tvrde kako je misao vodilja bila stvoriti najsnažniju Ninju ikad, a već su za dosadašnji model deklarirali 188 KS pri 12.500 okr/min, odnosno marketinški zgodno zaokruženih 200 KS s Ram Air sustavom. U tome bi im trebalo biti od pomoći i to što je otvor za Ram Air sada pomaknut u zonu još većeg pritiska, a istovremeno su i povećani bočni otvori kako bi se osnaženi agregat lakše oslobađao viška topline.

 

Ninja-3MParalelno s povećanjem snage podignuto je i područje u kojem se razvija najveći okretni moment, a u Kawasakiju pritom tvrde da je krivulja okretnog momenta maksimalno izravnana i da se sada na srednjim okretajima može odlučnije zakretati ručica gasa bez straha od gubljenja kontrole. Vrijeme će pokazati da li je to doista tako ili su to možda PR stručnjaci u celofan zapakirali priču o tome da je motocikl sada nešto slabiji na niskim i srednjim okretajima, što nije sramota, već samo logična posljedica potrage za što većom maksimalnom snagom.

 

Filmove s testiranja i fotografije o nastanku nove Ninje možete pratiti na www.kawasaki-challenge.com, a neće biti nikakvo iznenađenje ako nas tijekom rujna Kawasaki počasti još kojim prstohvatom informacija. Ipak, konkretnije tehničke podatke kao i fotografije ovog motocikla u civilnoj varijanti vjerojatno nećemo dočekati prije početka sezone sajmovanja, koja ove godine započinje početkom listopada Inertmotom u Kölnu.





Više u ovoj kategoriji: « 33. Motohappening 22-24.05.09. Sherco »
fbmp ytmp imp