Novosti

MotoGP

Dopune pravila za 2012.

 

MotoGP-pravilaMFIM je objavio nešto više detalja o MotoGP formuli koja bi trebala stupiti na snagu za dvije sezone. Time su neke stvari postalo malo jasnije, ali je istovremeno iskrsnulo i mnoštvo novih pitanja


Nedavno objavljene suhoparne brojke za agregate, koji će moći pokretati MotoGP motocikle 2012. godine, na novom su sastanku FIM-a, Dornae i ostalih zainteresiranih strana produhovljene nekim konkretnijim najavama.

 

Tako je i službeno definirano da će biti dozvoljeno korištenje agregata do 1.000 ccm, s maksimalno četiri cilindra i provrtom ne većim od 81 mm. Ono što je novo, je da će motocikli pokretani tim agregatima imati minimalnu težinu od 153 kg, dok će motocikli zapremine manje od 800 ccm, koji će se i dalje moći koristiti, trebati brojati najmanje 150 kg. I nije neka razlika. Osim toga, u sezoni će svaki vozač moći «potrošiti» šest agregata, dok će veličina spremnika goriva biti ograničena na 21 litru.

 

No, na istom su sastanku u Barceloni već najavljene neke iznimke od tih pravila, a koje bi trebale ići u prilog privatnicima. Više detalja trebalo bi biti poznato prije ljeta, no osnovna je ideja da vozači u privatnim momčadima mogu koristiti 12 agregata po sezoni i da njihovi motocikli mogu biti opremljeni spremnikom goriva od 24 litara.

 

Sve do daje mjesta špekulacijama da će se u zapravo koristiti dvije različite vrste pogonskih strojeva. Tako je lako moguće da će tvorničke momčadi i dalje koristit prototipne agregate kao i dosad, dok će privatnici imati mogućnost korištenja modificiranih serijskih agregata.

 

Od pravila koje već ove sezone stupaju na snagu, donesena je odluka prema kojoj se senzori pritiska u gumama pridružuju senzorima temperature guma na listi strogo zabranjenih elemenata, a uz to je i definirano pod kojim uvjetima Moto2 momčadi mogu tražiti zamjenu agregata kad osjete da je ovaj počeo ispuštati svoju dušu.

Više u ovoj kategoriji: « Piaggio Auto Snow Happening »
fbmp ytmp imp