Novosti

Auto Snow Happening

Zabava na snijegu

 

Marof1-Marko-IvicekMNakon zimske pauze, proteklog je vikenda ponovo oživjela staza u Novom Marofu. I ne bi tu bilo ništa čudno da se utrke umjesto na asfaltu nisu održavale na snijegu i ledu. Vozačima četverocikala to nije smetalo...


Atraktivne utrke na snijegu uopće nisu rijetkost u pojedinim dijelovima svijeta, no u većem su dijelu naše zemlje zime ipak preblage da bi takva vrsta sporta mogla pustiti dublje korijene. Srećom, na samo su Valentinovo ove godine stvoreni gotovo idealni uvjeti da se na dobro nam poznatoj stazi Rauš u Novom Marofu uz organizacijsku pomoć Đuro Sporta organizira jedno takvo događanje.

 

Cijela je manifestacija trebala biti posvećena automobila, no bilo je dovoljno da vozači četverocikala u subotu samo nanjuše priliku za zabavu, pa da se u nedjelju gotovo spontano nađe njih desetero željnih utrkivanja.

 

Princip natjecanja bio je takav da se dvoje natjecatelja međusobno natječu na ispadanje, s time da jedan od njih kretao sa ciljne ravnine, a drugi s polovice staze, a dalje bi išao onaj koji bi se prvi vratio na svoju startnu poziciju. Uz činjenicu da se vozilo u suprotnom smjeru od onog što je na toj stazi uobičajeno, dodatnu su zanimljivost cijeloj priči davali i promjenjivi uvjeti na stazi.

 

U zavisnosti od doba dana i samim time vanjske temperature, podloga se mijenjala od potpuno ledene plohe do lagano raskvašenog snijega. To je između ostalog značilo da su treninzi tražili jednu, a same utrke sasvim drugu tehniku vožnje.

 

Ukupno su odvožene dvije utrke, na kojima su prema očekivanjima u prednosti bili vozači četverocikala s pogonom na sve kotače. Dvostruki pobjednik bio je Marko Iviček koji je nepogrešivo jurio sa svojim Can-Am Renegadeom, te je u prvom finalu tijesno pobijedio poznatog motociklista Roberta Barukčića (Yamaha Grizzly 700), a u drugom vrlo brzog Ivicu Platužića (Suzuki Kingquad 700). Vozačima sportskih četverocikala sa stražnjim pogonom bilo je bitno teže održati kontrolu, tako da nisu mogli dalje od osvajanja trećeg mjesta koje je u prvoj utrci pripalo Tomislavu Bešeniću (Kawasaki KFX 450R), a u drugoj Nenadu Špičku (KTM XC 450).

 

U svakom slučaju, bilo je zanimljivo i prava je šteta što se promocija ovog događanja svela na usmenu predaju. Više prijavljenih vozača dalo bi mogućnost da se utrke podijele u dvije kategorije, ovisno o vrsti pogona, no premijera je, ako već ne savršena, svejedno bila uspješna. Povrh svega, bilo je zabavno i takvo što vrijedi ponoviti. Najavljeno zatopljenje ne daje nam nade da bi se takvo što moglo dogoditi u skoroj budućnost, no biti će još zima. Isplati se čekati.



Marof2-Robert-BarukcicMMarof3-Drazen-MerkasMMarof4-Merkas-BesenicMMarof5-Buggy-4x4MMarof6-Nenad-SpickoM

Više u ovoj kategoriji: « MotoGP MotoBox Pula »
fbmp ytmp imp