Novosti

Julien Dupont

TrialX-1MTrialom preko Beograda


Francuski ekstremni motociklista Julien Dupont (30), na proputovanju svijetom i snimanju trećeg nastavka filma „Ride the World"  posjetio je Beograd. Tokom četiri dana provedenih u srpskoj prijestolnici, Julijen je zavirio u sve dijelove grada, kako u centru tako i u predgrađu.


TrialX-2MJulien Dupont sa svojih 30 godina i dalje je u procesu savladavanja jednog od najtežih životnih izazova za njega - kako se smiriti?!

 

Neustrašivi momak iz Liona (Francuska), bavi se ekstremnom vožnjom motora, u svijetu poznatom kao TrialX i smatra se začetnikom ove discipline. TrialX predstavlja savladavanje „prepreka" u vidu stepenica, zgrada, gelendera, preskakanja s jedne zgrade na drugu, nešto poput parkura, ali na motoru.

 

Prepreke u Beogradu pronalazio je u raznim dijelovima grada. Sve je počelo na Zvezdari gde je u napuštenom kompleksu zgrada preskočio sa petog kata jedne zgrade na četvrti kat druge zgrade. Visina na kojoj je skok izveden iznosila je 15 metara dok je razdaljina između zgrada bila oko 10 metara.

 

TrialX-3MPosjetu Beogradu Julien je nastavio na Vilinim vodama, vožnjom preko luka betonskog mosta visokog oko 20 metara. Bez razmišljanja i prethodne pripreme, zaleteo se i prešao preko mosta, vozači koji su se zatekli na mostu nisu mogli verovati što vide svojim očima.

Bager koji se slučajno našao na putu ovog francuza nije mogao da ostane netaknut. Par krugova napravljenih oko ove moćne mašine bili su dovoljni Julien da nađe način da savlada i ovu prepreku. Lakoća s kojom se Julien popeo motorom na vrh bagera može se usporediti sa penjanjem iskusnih motociklista na trotoar.

 

Temperament mu nije davao mira za svo vreme provedeno u Beogradu. Vožnja u skejt parku, na ušću, ostavila je mnoge prisutne bez daha. Trikove koje Beograđani rade u parku sa biciklima Julien je radio motorom, a kada su svi prisutni mislili da je Julien pokazao sve što zna, francuz je napravio stvar koja uzima dah - BACK FLIP - salto u nazad sa motorom.

Akrobacije ne prestaju po gradu. Teretni ulaz u Sava Centar, okrenut ka auto putu, visok 6 metara i širok 9 metara Julien je preskočio bez ikakvih problema.
Navedene akrobacije bile su samo dio onoga što je ovaj „čudak" izveo na svom motoru.


TrialX-4MInspiraciju za ovakve i slične poduhvate, odnosno za pomeranje ljudskih granica u vožnji motorom, Julien pronalazi u neobičnim građevinama. Akrobacije u Beogradu, ali i akrobacije na lokacijama poput Akropolja u Grčkoj, Drakulinog dvorca u Rumuniji, zgrada Centra za nove industrije i tehnologije u Parizu, koje je s lakoćom prelazio, dokaz su da ne postoji nemoguće.

 

Na svom proputovanju svijetom, Julien snima film pod nazivom „Ride the World" (Vozi po Svijetu). Film je baziran na vožnji po svjetskim metropolama, na lokacijama na kojima obični ljudi ne mogu ni da zamisle da je moguće voziti motor. Dosada je snimio dva dijela, a kako kaže materijal iz Beograda će biti odličan početak trćeg nastavka ovog filma.

 

TrialX-5MNa pitanje kako mu se sviđa Beograd, Julien je rekao: „Ovo mi je prvi put da sam u Beogradu. Grad mi se jako sviđa, pogotovo što ga ja gledam iz posebnog ugla. Moje viđenje grada se između ostalog bazira i na lokacijama pogodnim za sport kojim se bavim. Sviđa mi se što imate ulice koje se zovu „Francuska" i „Pariška". Noćni život mi se jako dopao. Ipak neverovatan broj lijepih djevojaka ostavio je najjači utisak na mene"- kroz osmijeh je završio.

Julien vozi motor francuske kompanije GasGas, a fotografije je snimio Predrag Vučković

Više u ovoj kategoriji: « Sport Moto Špica »
fbmp ytmp imp