Novosti

BMW C1-E

Sigurnost i ekologija

 

BMW-C1-1MIako djeluje kao gotov serijski proizvod, C1-E ne označava BMW-ov povratak proizvodnji skutera. Podsjetimo, Bavarci su se opekli na originalnom i zanimljivom, ali tržišno...

 

neuspjelom C1, za kojeg su ustvrdili da je bio daleko ispred svog vremena, toliko daleko da se vjerojatno neće tako brzo upustiti u sličnu avanturu.

 

Skuter na fotografijama je samo koncept, odnosno ispitni poligon, nastao u suradnji s europskim projektom eSUM, koji nastoji povećati sigurnost.

 

Dakle, koncept BMW C1-E nije u prvom redu namijenjen ispitivanju bila tržišta, već ispitivanju mogućnosti zaštite vozača u slučaju nezgode.

 

U tu je svrhu vozački prostor maksimalno zaštićen, kako posebnom izvedbom prednjeg kraja skutera, koji upija energiju kod udaraca, tako i roll-barom, odnosno zaštitnim cijevima koje se protežu iznad glave, ali jednim dijelom i oko vozača.BMW-C1-2M

 

Osim toga, vozač je zaštićen i korištenjem sigurnosnih pojaseva, koji su ovom slučaju namjerno naglašeni svojom žarko crvenom bojom.

 

Na BMW C1-E bi se lako mogao ugraditi i neki agregat s unutarnjim sagorijevanjem, no s obzirom na to da se radi o konceptu budućnosti, pokretanje je prepušteno elektromotoru kojeg Vectrix već ugrađuje u svoj serijski elektro-skuter i koji koristi litij-ionske baterije.

 

Osim na posvećenost ekologiji i sigurnosti, u BMW su ponosni i na dizajn ovog koncepta, koji je manje nezgrapan od originalnog C1, te istovremeno odražava osnovne crte koje viđamo na serijskim motociklima tog proizvođača.

fbmp ytmp imp