Motosport

MotoGP: Aprilia eksperimentira s aerodinamikom

Vinales Barcelona test 2022

Bočni oklopi podsjećaju na trup aviona, a i stršeći spojler na repu je ponovo osvanuo na testiranjima u Barceloni.

Nakon nedjeljne utrke u Barceloni, u ponedjeljak su na istoj stazi održana i službena testiranja, na kojima su najviše pogleda privlačili motocikli Aprilije. Naime, uz ostale stvari, Aleix Espargaro i Maverick Vinales su testirali i potpuno nove bočne oplate, čudnovatog oblika (gornja fotografija). Čisto za usporedbu, na donjoj fotografiji možete vidjeti kako izgledaju normalni bočni oklopi na Apriliji RS-GP.

Vinales Le Mans 2022

Integriranom i zatvorenom formom, te oplate podsjećaju na trup aviona, a monotoniju razbijaju samo odzračnik i utisnuta vodoravna ploha, za koju je teško reći da li stvara i neki potisak prema dolje ili samo poboljšava protok zraka. No možda je trik, zapravo, ispod te linije. Naime donji dio tih oplata je čist i relativno ravan, pa se moramo zapitati ne stvara li se tu, kad je RS-GP u nagibu, podtlak s kojim se motocikl dodatno „zalijepi“ za podlogu pri prolasku kroz zavoj. Sumnja se da sličan efekt proizvode i oni kanali s donje prednje strane oplata Ducatijevog Desmosecicija GP22, a koji preusmjeravaju struju zraka ispod motocikla.

Osim toga, na testiranjima u Barceloni je Aleix Espargaro isprobao i novi rep motocikla, sa stršećim spojlerom, što je prvom treningu u Mugellu iskušavao i testni vozač Savadori. Zanimljivo je da taj dio motocikla nije pokriven pravilima o aerodinamici, pa inženjeri imaju slobodne ruke. Barem zasad.

Aprilia Mugello 2022

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp