Motosport

MXGP: Uzbudljiv završetak sezone u Imoli

252616 MXGP of Italy Imola Round 20

Svjetsko motocross prvenstvo privedeno je kraju nakon 20 uzbudljivih utrka. Posljednja je vožena prošlog vikenda u Imoli, i to na umjetno stvorenoj stazi u sklopu legendarnog Autodroma „Enzo & Dino Ferrari“.

Nakon što je na protekloj priredbi u Assenu Jeffrey Herlings uzeo naslov u MXGP klasi. KTM je ponovo i u Imoli imao razloga za slavlje, Jorge Prado osigurao im je naslov u klasi MX2. Uzbudljiv završetak sezone bio je i u klasi WMX, gdje je naslov uzela Kiara Fontanesi, po 6. put u karijeri.

 

MXGP

Iako Jeffrey Herlings nakon osvojenog naslova nije imao ništa više za dokazati, svejedno je pokazao dominaciju i u posljednje dvije vožnje.
Prva vožnja u Imoli je donijela iznenađenje, Alessandro Lupino uzeo je holeshot i poveo utrku. Ipak vodstvo nije dugo potrajalo, ubrzo ga prolaze Tim Gajser i Jeffrey Herlings. Lupino nije dugo ni izdržao kao treći, u jednom zavoju se sudara sa Jeremy Seewerom, te tako treću poziciju preuzima Clement Desalle. Gajser je uspio dva kruga iza sebe držati Herlingsa, koji se potom počeo odmicati. U drugoj vožnji je pak Herlings od starta poveo, a slijedili su ga ponovo Gajser i Desalle.

 

 

MX2
Jorge Prado novi je prvak u klasi MX2, to je već bilo sigurno i prije samih utrka.
Naime, u tjednu uoči Grand Prixa se pojavila informacija kako njegov glavni konkurent Pauls Jonass propušta utrku zbog sanacije ozljede. Matematički se Pradu više nitko nije mogao približiti, a naslov bi obranio da ni on nije nastupio u utrkama.
Ipak, slično kao i Herlings – zbog te činjenice nije usporio, već upisao daljnje pobjede u vožnjama. 

U prvoj vožnji je uzeo holeshot, ali izgubio vodeću poziciju. Hunter Lawrence je od starta krenuo agresivnije i držao vodstvo, do god mu motocikl nije otkazao poslušnost. Prado je tako zgrabio pobjedu i formalno uzeo naslov prvaka. Drugi je u vožnji inače završio Thomas Kjer Olsen, a treći Henry Jacobi.

U drugoj vožnji je Thomas Covington poveo od starta, Prado mu je radio presing i kroz nekoliko krugova našao mjesto za prolaz. Mjesto za prolaz Covingtonu je pronašao i Hunter Lawrence, koji se nakon problema iz prve vožnje vratio u ritam.
U ukupnom poretku je pak slavio Prado ispred Olsena i Covington završio treći.

252564 MXGP of Italy Imola Round 20
Jorge Prado #61, novi prvak klase MX2 | Foto: Ray Archer / KTM

 


WMX
U sklopu MXGP-a u Imoli, ponovo su vožene i utrke WMX-a, Svjetskog prvenstva za žene.
Nakon što je na protekloj priredbi u Assenu preuzela vodstvo, Kiara Fontanesi je pred domaćom publikom došla do prilike obrane naslova. Bodovno stanje u prvenstvu i razlika od 8 bodva u odnosu na drugu vozačicu Nancy Van De Ven, jamčila je uzbudljive utrke.
Iako je Van De Ven u prvoj vožnji bila brža, Fontanesi joj je vratila u drugoj. Grand Prix su oboje završile s istim bodovima, ispred Larisse Papenmeier. Samim time je Fontanesi okrunjena prvakinjom, čak po šesti puta u karijeri.

KIARA IV MOTOCROSS GP 19 IT 2018
Kiara Fontanesi uzela je svoj 6 naslov | Foto: Youthstream/MXGP

 


Više pogledajte u video pregledu (klik na video):
video imola finale

 

Rezultati:

imola finale mxgp uk

imola finale mx2 uk

imola wmx ukupno

 

Trenutni poredak:

imola finale mxgp poredak

imola finale mx2 poredak

imola wmx poredak

 

 

 

Naslovna fotografija: Ray Archer / KTM

fbmp ytmp imp