Motosport

MXGP: Borbeno u Velikoj Britaniji

cairoli vs herlings 09 18

Matterley Basin, britanska staza koja je prošle godine ugostila najveće natjecanje sezone „Motocross of Nations“, proteklog je vikenda bila domaćin devete utrke Svjetskog prvenstva u motocrossu.

Ponovo se Antonio Cairoli pokazao kao najbolji starter u klasi MXGP, uzevši holeshot u obje vožnje. Herlings je u obje utrke pratio tempo, a potom prema koncu vožnji uspio pronaći mjesto za prolaz. U prvoj utrci je prolaz rezultirao kontaktom i manjim padom Cairolija, dok je u drugoj sve prošlo mirnije. Herlings je tako stigao do svoje 74. pobjede u karijeri, ali i jubilarnog 100. Grand Prix postolja. Iza vodećeg dvojca poredali su se Romain Febvre, Clement Desalle i Tim Gajser, koji su svi redom upisali po 36 bodova.

start mx2 09 18
Pauls Jonass #1 i Jorge Prado #61 ponovno su se odvojili od konkurencije | Foto: Ray Archer / KTM

Jorge Prado također poput Cairolija, ove sezone odlično starta u manjoj klasi - MX2. Ovog puta je ponovno poveo u obje vožnje, ali je ubrzo i prepustio vodstvo timskom kolegi Paulsu Jonassu, koji je ipak bio nešto brži. Iza sada već standardnog dvojca na čelu poretka, dešavale su se brojne borbe. U prvoj utrci je naročito bilo napeto i između timskih kolega iz Husqvarne; Thomasa Covingtona i Thomasa Kjera Olsena. Borbu za treću poziciju Covington je odlučio za sebe, dok je Olsen naposljetku ostao bez bodova zbog kvara na motociklu. Nevjerojatno, ali slična sudbina je zadesila Olsena i u drugoj vožnji. Drugu vožnju je inače obilježila sjajna vožnja Nijemca Henrija Jacobija, koji je velik dio utrke bio treći, do god ga nije prošao Calvin Vlanderen za svoje drugo uzastopno postolje. Sjajan je bio i domaći Ben Watson, koji je nakon lošeg starta uspio proći velik broj vozača i završiti ukupno četvrti.

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

09 18 video

 

Rezultati:

09 18 mxgp ukupno

09 18 mx2 ukupno

 

Trenutni poredak:

09 18 mxgp poredak

09 18 mx2 poredak

 

Svjetski veteranski kup

ZERAVA I MOTOCROSS MXGP 9 GB 2018
Martin Žerava #183 obranio je naslov među veteranima | Foto: MXGP

Proteklog vikenda je u sklopu MXGP-a vožen i Svjetski kup veterana, ondje se kao najbrži pokazao branitelj naslova, legendarni Martin Žerava, ispred nekadašnjeg prvaka svijeta Mickaela Pichona te Nika Kalatija. Iz susjedne nam Slovenije čak dvoje vozača je završilo u top 10. Borut Košćak je ukupno završio 9., dok je Bogomir Gajser bio deseti.

 

svjetski kup veterani

fbmp ytmp imp