Motosport

Preminuo John Surtees

Surtees 7

U 84. godini života preminuo je John Surtees, jedini prvak u motociklizmu i Formuli 1.

U Londonu je mirno, u 84. godini života, umro John Surtees, čovjek koji se natjecao u najopasnijim vremenima Grand Prix i Formula 1 utrka, umalo stradao u strahovitoj nesreći 1965. godine, i izgubio sina 2009. godine u utrci Formule 2.

Zvjezdanu karijeru je započeo 1956. godine dolaskom u MV Agustu, s kojom je odmah osvojio prvi naslov u kraljevskoj klasi, u čemu mu je pomoglo i to što je čak 13 natjecatelja bilo suspendirano. Uskoro je MV Agusta ostala i jedina tvornička momčad, što je Surtees maksimalno iskoristio pa je tako tri godine zaredom, od 1958. do 1960., osvajao dvostruke krune u klasama 350 i 500.

To mu nije bilo dosta i želio je pobjeđivati na tada popularnim pozivnim utrkama, no u ugovoru s grofom Agustom je pisalo da ne smije nastupati na drugim motociklističkim utrkama. Ali nigdje nije pisalo da se ne smije utrkivati s automobilima.

Ljubav s MV Agustom je pukla 1960. godine, u kojoj je osvojio šestu i sedmu titulu prvaka, a paralelno s time počeo voziti i Formulu 1. Tamo je 1963. godine potpisao za Ferrari i već iduće godine postao prvi, jedini i vrlo vjerojatno posljednji čovjek koji je bio svjetski prvak s Grand Prix motociklom i bolidom Formule 1.

Surtees 8

fbmp ytmp imp