Motosport

MotoGP: Rossi povlači tužbu

Rossi marquez Sepang15

Službeni dio trakavice Rossi-Marquez je završio. Sve daljnje rasprave sele se za šank.

Valentino Rossi je povukao svoju tužbu na Međunarodnom arbitražnom sportskom sudu (CAS). Podsjetimo, Rossi je na utrci u Maleziji namjerno izgurao Marqueza prema rubu staze, nakon čega je ovaj i pao. Zbog toga je Rossi zaradio tri kaznena boda, koji su se pribrojali jednom kaznenom bodu iz Misana, a pravila nalažu da se sa skupljena 4 kaznena boda u idućoj utrci mora krenuti sa zadnjeg mjesta.

 

A ta iduća utrka je bila ona u Valenciji, posljednja u sezoni, na kojoj su između Rossija i Lorenza imalo odlučiti pitanje svjetskog prvaka. Rossi se stoga odlučio na pravni manevar i podnio žalbu CAS-u, znajući da oni neće stići riješiti taj slučaj, ali nadajući se da će do konačnog pravorijeka barem privremeno odgoditi izvršenje te kazne. No, iz CAS-a je po žurnom postupku stigao negativan odgovor o odgodi izvršenja kazne i tako je Rossi ipak krenuo s posljednje pozicije. I ostao bez titule. Ostavljamo otvorenom raspravu da li bi Rossi ostao bez titule sve i da nije bilo te kazne, ali i da li se iz svega krije španjolska urota kako je on uvjeren.

 

Bilo kako bilo, sada je Rossi odlučio povući tu svoju žalbu, koja je ionako bila na klimavim nogama, i tako službeno završiti tu trakavicu. Ionako mu konačna presuda CAS-a, čak i da bude u njegovu korist, ne bi vratila titulu svjetskog prvaka, samo bi izbrisala tri negativna boda. S druge strane, budući se kazneni bodovi brišu tek godinu dana nakon što su dodijeljeni, Rossi odustajanjem od žalbe zasigurno prenosi 4 kaznena boda u iduću sezonu, a pravila kažu da vozač koji skupi 7 kaznenih bodova na idućoj utrci starta iz boksa. S obzirom na njegov dosadašnji „kriminalni dosje“ za pretpostaviti je da ga neće uhvatiti još jedna „žuta minuta“ i da će se moći suzdržati od ozbiljnijih prijestupa do kraja iduće sezone.

fbmp ytmp imp