Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/MotoGPMotegi/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/MotoGPMotegi/Gallery

Motosport

MotoGP: Lorenzo sustiže Marqueza




slikaXX
Utrku prije kraja Espargaro je Moto2 prvak, no u MotoGP i Moto3 klasi sve ostaje sasvim otvoreno

Vodeći od početka do kraja, Lorenzo je umanjio draž utrke u japanskom Motegiju, ali je zato povećao napetost uoči posljednje utrke sezone u Valenciji, smanjivši svoj donedavno ogromni zaostatak za Marquezom na ne tako nedostižnih 13 bodova. Doduše, čak i da Lorenzo pobijedi u toj posljednjoj utrci, Marquezu bi bilo taman dovoljno i 4. mjesto da postane najmlađi svjetski prvak u povijesti kraljevske klase.

Nakratko se činilo kako bi Lorenzu mogao dodatno pomoći i Rossi, koji je prva dva kruga držao drugo mjesto, no onda se dva puta zaredom prekočio u istom zavoju i potonuo duboku u poretku, vrativši se do kraja utrke tek na 6. mjesto. S Rossijem izvan slike, Marquez se zalijepio za vodećeg Lorenza, zajedno s Pedrosom, koji je nakon polovice utrke ipak počeo lagano posustajati. Uskoro je i Marquez, nakon nekoliko kritičnih situacija, zaključio da je bolji vrabac u ruci nego golub na grani, tako da je Lorenzo u Hondinom dvorištu došao do 200. Yamahine pobjede u najjačoj klasi.

Četvrto mjesto pripalo je Bautisti, koji se još u ranoj fazi utrke obračunao s ozlijeđenim i na kraju petim Bradlom, slijedio je Yamahin trojac Rossi, Crutchlow, Smith, dok je Hayden svoju pretposljednju utrku s Ducatijem završio ispred kolege Doviziosa. Yamahin testni vozač Nakasuga je osvojio solidno 11. mjesto, dok je kao12. ciljem prošao Edwards, pobijedivši u CRT konkurenciji nakon što se Aleix Espargaro doslovno bacio s motocikla kada se njegov ART odbijao zaustaviti na najsnažnijem kočenju na stazi.

Zato je puno više sreće imao njegov brat Pol Espargaro, koji je u Motegiju postao novi svjetski prvak u klasi Moto2. Kao vodeći u ukupnom poretku, Espargaro je ionako bio glavni favorit, no zapravo se sve riješilo već u drugom zavoju prvog kruga, kada su se zakačili i pali njegovi jedini konkurenti Redding i Rabat. Umjesto da kalkulira i zbraja bodove, Pol Espargaro je osvajanje naslova uveličao još jednom pobjedom, dok su preostala mjesta na pobjedničkom podiju popunili Mika Kallio i Thomas Luthi.

Moto3 utrka ne samo da je bila još kaotičnija od uobičajene, nego je i totalno zakomplicirala rasplet borbe za svjetskog prvaka. Kao vodeći u ukupnom poretku, Salom je prvo bio žrtva pada drugog vozača, da bi, nakon što se uspio vratiti na stazu i počeo probijati u poretku, još jednom pao i morao odustati. Time su se širom otvorila vrata Alexu Rinsu, koji je zaostajao samo 5 bodova u ukupnom poretku, ali i on radi grešku i pada, što u igru vraća već pomalo odbačenog Vinalesa.

Vinales je u samoj završnici utrke čak držao i prvo mjesto s kojim bi preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, ali ga u posljednji tren prestiže Rinsov timski kolega i Marcov brat Alex Marquez, koji s prednošću od samo 27 tisućinki sekunde odnosi svoju prvu pobjedu. Nakon svega toga, Salom, Vinales i Rins su uoči finala u Valenciji stisnuti unutar samo 5 bodova razmaka, što znači da postoji mnoštvo kombinacija prema kojima svaki od njih može postati svjetskim prvakom. Bolje ne može.

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 318 bodova
2. Lorenzo – Yamaha – 305
3. Pedrosa – Honda – 280
4. Rossi – Yamaha – 224
5. Crutchlow – Yamaha – 188

Moto2
1. P. Espargaro – Kalex – 265
2. Redding – Kalex – 224
3. Rabat – Kalex – 204
4. Kallio – Kalex – 185
5. Aegerter – Suter – 151

Moto3
1. Salom – KTM – 300
2. Vinales – KTM – 298
3. Rins – KTM – 295
4. A. Marquez – KTM – 200
5. Folger – Kalex KTM - 163



{gallery}NOVOSTI/N138/MotoGPMotegi/Gallery{/gallery}





fbmp ytmp imp