Motosport

MotoGP: Hayden se vraća Hondi


slikaXX

Hayden već dugo koketira s momčadi Aspar, koja je u posljednji tren zamijenila Apriliju za Hondu

Do prije koji dan sve se činilo kristalno jasno. Čekala se samo i službena potvrda kako je Nicky Hayden potpisao za momčad Aspar, koja je trebala nastaviti uspješnu suradnju s Aprilijom. Štoviše, na raspolaganju im je trebao biti novi motocikl, koji bi za razliku od dosadašnje CRT verzije imao pneumatsko upravljanje ventilima i „seamless“ mjenjač.

A onda je Ducati objavio kako je Apriliji preuzeo vodećeg čovjeka natjecateljskog pogona i postavio ga na čelo svog odjela Ducati Corse. Budući su „preoteti“ Gigi Dall'Igna i Jorge Martinez Aspar dobri prijatelji, došlo je do zahlađenja odnosa između momčadi Aspar i Aprilije. Jorge Martinez očito nije vjerovao da će se bez Dall'Igne razvoj motocikla nastaviti u pravom smjeru, a vjerojatno su ga obeshrabrile i glasine kako je sama Aprilia upala u manje poteškoće. Zato se obratio Hondi i potpisao dvogodišnji ugovor, baš kao i s Haydenom, kojem je sada već bivši direktor Ducati Corse dao otkaz.

Ta promjena u posljednji tren sigurno nije bila mrska Haydenu, koji je s Hondom 2006. godine osvojio svoj jedini naslov MotoGP prvaka. Istina, neće voziti tvornički RC 213V već „production racer“ varijantu, koja neće imati pneumatsko upravljanje ventilima i „seamless“ mjenjač, no nema sumnje da će motocikl biti dovoljno konkurentan, posebno u kategoriji Open, koja iduće godine zamjenjuje CRT formulu. Dakako, ni Honda nema ništa protiv toga da se Hayden vrati u njihove redove, a navodno je cijelu stvar spreman financijski podržati i Red Bull.

Dakle, svi sretni i zadovoljni. Svi osim Aprilije, koja je tako izgubila momčad Aspar kao svog najuspješnijeg klijenta, i Eugene Lavertyja, koji je na ime pobjeđivanja s Aprilijom u Superbikeu trebao upasti u momčad Aspar kao drugi vozač. Sada je tom mjestu vjerojatno bliži Aleix Espargaro. Uostalom, on ionako ima važeći ugovor s Asparom, koji je želio otkupiti kako bi iduće godine mogao voziti „production racer“ verziju Yamahe M1 u momčadi Forward. Sad kad je umjesto Aprilije u igri Honda, ne bi bilo nikakvo čudo da se Espargaro ponovo predomisli.

U svakom slučaju, preostalo mjesto u momčadi Aspar je sad postalo još interesantnije, a budući će za manje od mjesec dana započeti testiranja za novu sezonu, za pretpostaviti je da će se stvari odvijati filmskom brzinom.

fbmp ytmp imp