Motosport

Dakar 2014: Nova Honda CRF450 Rally

slikaXX

Honda je za idući rally Dakar pripremila novi motocikl. A ni Yamaha ni KTM ne sjede skrštenih ruku

Vrativši se nakon 24 godina izbivanja, Honda nije ostavili preveliki rezultatski pečat na prošlom reliju Dakar, ali je stekla vrijedno iskustvo i skupila mnoštvo informacija. Na temelju toga su napravili temeljitu reviziju natjecateljskog motocikla baziranog na hard-enduru CRF450X, pa tako tvrde da je za 2014. godinu, zapravo, stvoren potpuno novi rally motocikl, koji bi trebao biti snažniji, izdržljiviji i aerodinamičniji od svog prethodnika, kao i jednostavniji za servisiranje nakon svake etape.

Pritom ne definiraju što su sve konkretno promijenili nabolje, izrijekom spominju samo jedan važan dio koji je zadržan od prethodnika. Riječ je o PGM-FI sustavu elektronskog ubrizgavanja goriva, s kojim su prošle godine imali nekih problema, ali im je očito izuzetno važno dokazati kako takav visoko sofisticiran sustav može funkcionirati i u najtežim mogućim uvjetima. Tijekom 2014. će CRF450 Rally postati dostupan i privatnim timovima, no na predstojećem reliju Dakar će se na tom motociklu natjecati samo petorica tvorničkih vozača.

A iako se popisu tvorničkih vozača ove godine pridružio i iznimno talentirani Barreda, Honda je na popisu glavnih favorita za pobjedu negdje tek na trećem mjestu. Pravo prvokupa i dalje ima KTM, koji je također tijekom godine razvijao novi i lakši motocikl, konstrukcijom okvira bliži motokros modelima (dosadašnji se bazirao na natjecateljskom supermotu), a s njim bi Marc Coma trebao nastaviti dugačak niz nepobjedivosti austrijskog proizvođača. Međutim, odlaskom glavne zvijezde Cyrila Despresa, momčad KTM-a je oslabila otprilike toliko koliko je ojačala Yamaha. Njihov se motocikl pokazao brzim već prošle godine, kada je u rukama Paina i Casteua vodio u prvoj polovici relija, a sada bi Yamaha YZF 450 Rally trebala biti dodatno unaprijeđena savjetima Despresa.

Jedna od posljednjih provjera materijala je nadolazeći reli u Maroku, na kojem će nastupiti dobar dio glavnih igrača, uključujući i tvorničku momčad Honde. Ove godine taj reli ima i dodatnu važnost budući je od nedavno otkazanog relija u Egiptu preuzeo ulogu posljednje (i odlučujuće) stanice u svjetskom rally prvenstvu. Nakon pet održanih relija (prvenstvo ne uključuje Dakar) Coma ima 3 boda prednosti nad Goncalvesom, koji je novi tvornički vozač Honde, ali je dosad nastupao na motociklu marke Speedbrain (prošlogodišnja Husqvarna).





fbmp ytmp imp