Motosport

Povratak Mladine u elitno svjetsko motokros prvenstvo

MladinaXX

Mladina se spektaklom vratila u elitno svjetsko motokros prvenstvo. Promotor Youthstream je, nakon nekoliko godina, ponovno Jaskancima ukazao povjerenje za organizaciju MX3 prvenstva svijeta, a oni su ga opravdali.

Štoviše, dobili su i pravu poslasticu, po prvi put u Hrvatskoj, zajedno s MX3 serijom i WMX svjetsko prvenstvo žena. A upravo one su oduševile više od četiri tisuće gledatelja. Nastupilo je 38 vozača u MX3 konkurenciji i 23 vozačice u kategoriji WMX – žene.

Zanimljivost organizacije te priredbe svakako je prvo pokroviteljstvo predsjednika Sabora, a ne Predsjednika Republike, iako je Boris Šprem zbog spriječenosti, otvaranje natjecanja prepustio svom izaslaniku Mihaelu Zmajloviću, saborskom zastupniku i gradonačelniku grada domaćina Jastrebarskog.

Ono, međutim, što najviše veseli ljubitelje oktanskih sportova, svakako je povratak INA –e na Mladinu, kao glavnog sponzora te velike i značajne međunarodne priredbe, što u zadnjih nekoliko godina nije bio slučaj. Vratila se INA – zablistala je Mladina ! Tako se moglo čuti i među nazočnim gledateljima.

Ipak, u dva dana spektakla mogla su se vidjeti dva lica nepredvidljive Mladine; subotnje kvalifikacije prije podne su odgođene zbog jake kiše, koja je prijetila već dobro poznatim nevoljama. Ipak, u ranim poslijepodnevnim satima, sve je bilo spremno za izlazak vozača i vozačica na trening i kvalifikacije.

Najbrži su bili Slovenac Klemen Gerčar (Honda) u MX3 seriji, te sjajna Talijanka Chiara Fontanesi (Yamaha), nova velika zvijezda ženskog motokrosa. Dojam i raspoloženje pokvarila je jedino ozljeda našeg najboljeg vozača Nenada Šipeka (Yamaha), koji je pao pri samom kraju kvalifikacijske vožnje i ozlijedio desnu ruku. Odmah se znalo da on neće moći nastupiti na finalnim utrkama.

Nedjeljna finala protekla su zanimljivo i atraktivno, po prekrasnom vremenu i na idealnoj stazi.

U prvoj utrci MX3 opet je slavio Klemen Gerčar, a kod žena – dakako Chiara Fontanesi.

U drugoj vožnji MX3, pobjednik je bio drugi Slovenac Matevž Irt, dok je Chiara Fontanesi ostvarila uvjerljivo i drugu pobjedu, s velikom prednošću nad svim ostalim djevojkama. Na žalost, ni jedina domaća vozačica, Monica Banković (KTM), nije se pojavila na startu, jer je i ona zadobila ozljedu na kvalifikacijama.

Zanimljivo, kod MX3 vozača, ukupno je trijumfirao Austrijanac Matthias Walkner (KTM), iako je u obje vožnje bio tek drugi. Ukupno drugi bio je Klemen Gerčar, a treći Matevž Irt, što su brojni slovenski fanovi na Mladini popratili bučnim odobravanjem. Slijedili su; Čeh Martin Michek (KTM), Finac Antti Pyrhonen i Austrijanac Gunther Schmidinger (oba Honda), Čeh Petr Bartoš i Austrijanac Michael Staufer (oba KTM), Rus Dimitrij Paršin i Finac Ludvig Soederberg (oba Honda) i drugi... Najbolji hrvatski natjecatelj bio je Marko Leljak (KTM), no daleko od svjetske elite, ukupno na 21. mjestu, uz četiri osvojena svjetska boda.

Evo plasmana ostalih naših vozača: 26. Hrvoje Karas (Yamaha), 27. Danijel Božić (KTM), 29. Bruno Porobić (Yamaha), 32. Ivan Kundid (Yamaha), 33. Danko Braim (Kawasaki) i 34. Ivan Vitulić (Yamaha).

Chiara Fontanesi ostvarila je dvostruku pobjedu, u obje utrke ispred Irkinje Natalie Kane (KTM). Treća je bila Francuskinja Justine Charroux (Yamaha). Slijedile su; Nizozemka Britt van der Wekken (Honda), Poljakinja Joanna Miller (KTM), Njemica Anne Borchers (Suzuki), Talijanka Francesca Nocera (KTM), Nizozemke Nina Klink i Marianne Veenstra (obje KTM), Švicarka Virginie Germond (Suzuki) itd...

Nagrade pobjednicima uručio je Marijan Jurić, predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Sve u svemu jaskanski motokros djelatnici mogu biti zadovoljni tom priredbom, kao i svojom organizacijom. I publika je uživala, vidjelo se kako se na Mladinu vratio sjaj i atmosfera s nekad veličanstvenih utrka.

fbmp ytmp imp