Motosport

Stoner vs. Lorenzo

Jerez-GPXX

Utrka u Jerezu nije ponudila epska pretjecanja, ali je bila napeta do posljednjeg kruga. Na kraju je Stoneru pripala pobjeda, a Lorenzu vodstvo u ukupnom poretku

Na stazi koja se mjestimice još uvijek sušila, početnih se nekoliko krugova najbolje snašao Pedrosa. No, nakon nekoliko agresivnih pretjecanja iza njegovih leđa, Španjolac je potonuo u poretku, a glavnu riječ su preuzeli Stoner i Lorenzo. Razmak između tog dvojca uglavnom je bio unutar jedne sekunde, a kada se u posljednja dva kruga očekivalo kako će Lorenzo konačno napasti, Stoner je pojačao tempo i odnio svoju prvu pobjedu u Jerezu s prednošću od 0,947 sekunde.

U međuvremenu se probudio i Pedrosa, koji je počeo sustizati vodeći dvojac, a za sobom je povukao i Crutchlowa. Iako ni u jednom trenutku nije bio u prigodi da Pedrosi oduzme treće mjesto, Crutchlow je ponovo bio najugodnije iznenađenje. Ne samo da je drugu utrku za redom završio kao 4. i da je pritom ponovo nadvisio svog timskog kolegu Doviziosa, koji je ciljem prošao kao 5., ali 16 sekundi kasnije, nego je sa svojom privatnom Yamahom za Stonerom zaostao samo 2,5 sekunde.

Solidan rezultat je ostvario i Bautista osvajanjem 6.mjesta, a ponovo je impresionirao i rookie Bradl, koji se nakon hrvanja s Haydenom domogao 7. pozicije. Rossi je ponovo imao grozan vikend. Nakon katastrofalnih kvalifikacija, u utrci je bio tek nešto bolji, što znači da je u samoj završnicu uspio nadjačati Barberu na privatnom Ducatiju i osvojiti 9. mjesto, a razočarao je i Spies, koji je drugi put zaredom završio kao tek 11., bez pravog objašnjenja o tome zašto nema povjerenja u svoju Yamahu.

Među CRT vozačima najbrži je bio de Puniet, koji se dobar dio utrke čak i držao Rossijeve grupe, ali je u samoj završnici morao odustati zbog mehaničkog kvara. Tako je 12. mjesto nasljedio njegov timski kolega Aleix Espargaro, poslije kojeg su s velikim međusobnim razmacima ciljem redom prošli Petrucci, Pasini, Silva i Edwards, a sa krugom manjka i Abraham, nakon što je prilikom pada oštetio svoj Ducati.

U zanimljivoj Moto2 utrci, svoju je prvu pobjedu odnio Pole Espargaro, iako je ciljem prošao kao drugi. Naime, na stazi koja ni u jednom trenutku nije bila sasvim suha, u jednom je trenutku počela malo ozbiljnija kiša. Neposredno prije toga, Marquez se progurao ispred Espargaroa, no nakon što je prošao ciljem izvješena je crvena zastava za prekid utrke, što znači da su u obzir uzeti rezultati od kruga ranije, pa je tako pobijedio Espargaro ispred Marqueza i Luthija, s time da su sva trojica bila unutar pola sekunde.

Moto3 utrku je obilježilo mnoštvo padova, ali i dominantna pobjeda Fenatija, kojem je ovo prva Grand Prix sezona, a već je u drugom nastupu uspio odnijeti pobjedu i preuzeti vodstvo u ukupnom poretku. Ogromnih 36 sekundi iza Talijana ciljem je prošao Salom nadmudrivši u izravnom troboju Cortesea i Rinsa, koji je u jednom trenutku i pao, ali je svejedno završio kao 4.

TRENUTNI POREDAK (nakon 2. utrke):

MotoGP
Lorenzo Yamaha 45
Stoner Honda 41
Pedrosa Honda 36
Crutchlow Yamaha 26
Dovizioso Yamaha 22

Moto2
Marquez Suter 45
P. Espargaro Kalex 41
Luthi Suter 27
Redding Kalex 23
Iannone Speed Up 22

Moto3
Fenati FTR Honda 45
Vinales FTR Honda 35
Salom Kalex KTM 33
Cortese KTM 32
Rins Suter Honda 19

fbmp ytmp imp