Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N126/Katar/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N126/Katar/Gallery

Motosport

Dobar početak

KatarXX

Noćna utrka u Kataru nagovijestila je zanimljivu MotoGP sezonu. Borba za pobjedu je uključivala očekivanu trojku, ali i donijela preokret u posljednjim krugovima

Čak i ako nije bila senzacionalna, prva je ovogodišnja utrka ponudila sve što treba za dobru zabavu. Stoner i Pedrosa na Repsol Hondama i Lorenzo na tvorničkoj Yamahi činili su nerazdvojni trojac, s time da se činilo kako Stoner ima pravo prvenstva na pobjedu. No, u posljednjim je krugovima Australac izgubio na tempu, navodno zbog umora u rukama, što je Lorenzu omogućilo preuzimanje vodstva.

I Pedrosa je bio nasrtljiv, no trebao mu je cijeli krug da obiđe svog timskog kolegu, a za to vrijeme je Lorenzo nakupio taman dovoljnu prednost da odnese svoju prvu pobjedu u Kataru. Pedrosa je s manje od sekunde zaostatka završio kao drugi, a dvije sekunde kasnije je ciljem prošao i iscrpljeni Stoner.

Vozači Tech3 Yamahe su imali 17 sekundi zaostatka za Lorenzom, ali su svejedno uživali u bespoštednoj borbi za 4. mjesto. Crutchlow se tek u samoj završnici utrke tijesno probio pored bitno iskusnijeg Doviziosa i tu je poziciju uspio zadržati do kraja utrke. Iznimno aktivan je bio i juriš za 6. mjesto.

U početku se činilo kako bi Bradl (LCR-Honda) u svojoj prvoj MotoGP utrci mogao ostvariti rezultat iznad svih očekivanja, no kasnije ga je sustigla grupa od četvorice vozača. U pomalo kaotičnoj završnice utrke, Barbera (Pramac Ducati) se probio na to 6. mjesto, ali je odmah nakon toga nakratko izletio sa staze i na kraju završio kao 9., tako da je najviše bodova za Ducati skupio Hayden, prošavši ciljem samo 3 stotinke sekunde prije Bautiste na Gresini-Hondi, da bi sekundu kasnije Bradl potvrdio osvajanje 8. mjesta.

Rossi je imao još jedan očajan vikend. Nakon brodoloma na kvalifikacijama, u utrku je krenuo tek nešto bolje i činilo se da bi se možda mogao priključiti grupi koja se borila za 6. mjesto, ali je onda u jednom zavoju njegov Ducati produžio ravno i na kraju je završio kao tek 10. Tako je od MotoGP vozača bio bolji jedino od Spiesa koji je bio načet ozljedama i imao ozbiljnih problema sa svojom Yamahom. Umalo ga je stigao i Edwards na Suter-BMW-u koji je predvodio CRT kolonu.

Sasvim očekivano, CRT motocikli su bili liga za sebe i nisu ponudili neke atraktivne dvoboje. Drugi u toj konkurenciji i 13. ukupno je bio Randy de Puniet na Apriliji (ART), a ugodno iznenađenje je bio Hernandez, koji je na FTR-Kawasakiju bio treći u toj kategoriji i osvojio jedan bod za 15. mjesto. Iza njega su u pravilnim razmacima od nekoliko sekundi ciljem prošli Aleix Espargaro (ART), Silva (FTR-Kawasaki), Pasini (ART) i Ellison (ART). Pirro je imao velikih tehničkih problema s FTR-Hondom i završio sa 7 krugova zaostatka, dok ciljnu zastavu nisu vidjeli Petrucci (Ioda-Aprilia) i Abraham na privatnom Ducatiju.

Utrka u Kataru je imala i povijesni značaj zbog premijere nove Moto3 kategorije koje je zamijenila klasu 125. Sedamnaestogodišnji Maverick Vinales je nastavio tamo gdje stao s dvotaktnim 125-ica, no zasigurno nije očekivao da će mu glavni protivnik biti godinu dana mlađi Romano Feneti, kojem je to bila prva Grand Prix utrka u karijeri. Svejedno, golobradi je Talijan dobar dio utrke uživao u vodstvu i tek je u posljednjim krugovima malo popustio i pomirio se s osvajanjem drugog mjesta.

Daleko iza dvojca na FTR Hondama, ciljem je kao treći prešao Cortese na KTM-u, da bi se u sekundu i pol iza njega još nagurali Salom (Kalex-KTM), Oliviera (Suter-Honda) Khairuddin (KTM) i Sissis (KTM), koji je ciljem prošao kao sedmi.

Pobjeda Marqueza u kategoriji Moto2 nije nikakvo iznenađenje, ali je svejedno Španjolac do nje došao teškom mukom. Iako je skoro 10 vozača činilo vodeću grupu, najjače su karte imali Marquez (Suter), Iannone (Speed Up) i Luthi (Suter). Na početku posljednjeg kruga vodio je Luthi, no Marquez ga je preoštrim manevrom na kočenju izgurao sa staze zbog čega je Švicarac završio kao tek 5. Nakon toga se u jednom od posljednjih zavoja u vodstvo probio Iannone, no Marquez ga je sustigao i prestigao na ciljnoj ravnici i odnio pobjedu za samo 6 stotinki sekundi. U takvom je razvoju događaja treće mjesto osvojio Pol Espargaro (Kalex) ispred timskog kolege Rabata. Iduće Grand Prix okupljanje je u Jerezu, posljednjeg vikenda u travnju.

{gallery}NOVOSTI/N126/Katar/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp