Motosport

SA Dakar 2012: 3. etapa

Dakar-etapa3XX

Treća etapa je brojem kilometara bila kratka, ali zahtjevna i bremenita promjenama. Coma je pogriješio u navigaciji, Despres je to iskoristio i preuzeo vodstvo s velikom prednošću

Treća je etapa s 270 km dugim brzinskim ispitom bila relativno kratka, ali je donijela dramatične promjene i velike razmake u poretku, a i ispala su i neka jaka imena. Tako je Cody preživio teški pad sa svoje Honde, ali je morao odustati zbog slomljene ključne kosti, dok je Przygonskom eksplodirao agregat na KTM-u. Istovremeno su Duclos i Ullevalseter predvodili skupinu vozača koja je promašila kontrolne točke i zaradila 40 minuta kazne.

U navigaciji je pogriješio i dotad vodeći Coma, koji je na jednoj raskrsnici skrenuo na kraću rutu namijenjenoj vozačima automobila, što je shvatio tek nakon što se vozio 8 km u krivom smjeru. Nakon toga je u pokušaju nadoknađivanja izgubljenog odradio još nekoliko manjih grešaka i tako je na kraju dana izgubio ogromnih 13 minuta u odnosu na Despresa.
Iako je slomio nokat i polomio stražnju kočnicu, Despres je na putu od San Rafaela do San Juana bio svijet za sebe te je drugoplasiranog Verhoevena na Shercu ostavio za više od 8 minuta.

Uz Verhoevena, na trećoj etapi su se konačno probudili i još neki vozači, poput Gonclavesa na Husqvarni i Rodriguesa na Yamahi, dok je Casteu nastavio s držanjem dobrog ritma te se probio na 3. mjestu u ukupnom poretku, ispred Lopeza na Apriliji koji je izgubio čak 18 minuta. Istovremeno se slovenski veteran Stanovnik, bez obzira na to što mu je zatajila prednja vilica, probio među prvih 20.

Ukupni poredak nakon 3. etape

1. Despres KTM 7h:31min:42sek
2. Coma KTM +10:12
3. Casteu Yamaha +17:16
4. Lopez Aprilia +17:37
5. Rodrigues Yamaha +19:49
6. Goncalves Husqvarna +19:49

fbmp ytmp imp