Motosport

Dakar SA 2012: 1. etapa

Dakar-etapa1XX

Na samu Novu Godinu krenulo je novo izdanje rallyja Dakar. Prvi brzinski ispit bio je kratak i zahtjevan i rezultirao je pobjedom Lopeza na Apriliji, ali i novom tragedijom

Natjecatelji najtežeg relija nisu imali laki prvi dan u kojem su povezali argentinsku turističku meku Mar de Plata s već poznatom stanicom Santa Rosa. Pred njima je bilo 820 km vožnje, dakle odradili su već skoro desetinu ukupnog puta koji ih vodi od Atlantika do Pacifika. Doduše, od toga je na brzinski ispit otpalo samo 57 km, no radilo se o tehnički zahtjevnom terenu s prvim dinama. Brzinac se protezao uz obalu oceana, a najbrži je bio Lopez na Apriliji, trostruki pobjednik Coma je s KTM-om zavšio kao 2., dok se za iznenađenje dana pobrinuo domaći vozač Pizzolito, koji je završio kao treći na Hondi.

Dobro su krenuli i Cody (Honda) i Przygonski, dok su ostali favoriti u utrku krenuli opreznije, svjesni da se na prvoj etapi može puno više izgubiti nego dobiti. Tako je Despres završio kao 13. s ne baš malim zaostatkom od skoro 2 minute.

Među četverociklima se konkurencija ozbiljno prorijedila već i prije samog starta. Iako se na startu pojavilo 32 natjecatelja, šestorica među njima su diskvalificirana još na tehničkom pregledu budući su im četverocikli previše odstupali od serijskih modela. Među njima se u jaka imena kao što je peterostruki pobjednik Machacek, ali i uvijek brzi Sonik, Laskawiec. Na kraju im je dozvoljen nastup, ali ih neće biti u generalnom poretku, za razliku od Declercka i Lacontea, koji su se uspješno žalili na odluku te su vraćeni u igru.

Nažalost, već je prva etapa uzela ljudsku žrtvu. Argentinski motociklist Jorge Martinez Boero pao je u pješćanim dinama i umro na putu za bolnicu. Uzrok smrti je srčani udar, nije još samo jasno da li je do njega došlo prije ili poslije pada. Druga etapa donosi brzinski ispit od 295 km i poveznicu od 487 km.

fbmp ytmp imp