Motosport

KTM ulazi u Moto3, a možda i u WSBK

KTM-Moto3XX

Da KTM ulazi u Moto3 znali smo od prije, sada je to samo službeno potvrđeno. Ono što nismo znali je da ponovo razmišljaju i o ulasku u svjetsko SBK prvenstvo

Nakon što su nedavno s Martinom Baureom osvojili naslov u njemačkom Superbike prvenstva, Austrijancima su ponovo porasla krila, pa naglas razmišljaju o već zaboravljenoj ideju ulaska u svjetsko SBK prvenstvo.

U tom bi im poduhvatu ključna osoba trebao biti Martin Bauer, koji se nakon osvojene titule u IDM-u odlučio oprostiti od utrka te se kao test vozač u potpunosti posvetiti razvoju natjecateljskog KTM-a RC8 R. Kao nagrada za trud, Bauer bi se trebao sljedeće godine pojaviti na nekim od utrka svjetskog SBK prvenstva, što bi bila svojevrsna najava mogućeg, ali još uvijek neizvjesnog KTM-ovog cjelogodišnjeg angažmana tijekom 2013.

Ono što je već neko vrijeme bilo sigurno, a sada je i službeno potvrđeno, je ulazak KTM u Moto3 prvenstvo, koje u sklopu MotoGP-a starta već iduće godine kao zamjena za klasu 125. KTM za potrebe tog prvenstva razvija kompletan motocikl, s kojim će se tijekom 2012. utrkivati isključivo vozači Ajo Motosporta.

Ostale potencijalno zainteresirane momčadi neće imati pristup takvom tvorničkom biseru, ali će moći nabaviti natjecateljski model kojeg KTM razvija u suradnji s Kalexom. U osnovi, KTM će u toj kombinaciji osigurati jednocilindrični četverotaktni agregat zapremine 250 ccm, dok će ostatak motocikla osmisliti i proizvesti inženjeri iz Kalexa, čiji se Moto2 motocikl ove godine pokazao vrlo konkurentnim.

Tim se potezima, nakon kratke pauze, KTM ponovo vraća u okrilje Grand Prix prvenstva, u kojem je posljednjih nekoliko godina nanizao solidan broj pobjeda, ali se nije uspio domoći i titule svjetskog prvaka.


fbmp ytmp imp