Motosport

Nizozemska obranila naslov, a Hrvatska loša

Kup-nacijaXX

U Bugarskoj, na čuvenoj Grand Prix stazi Gorna Rositza, kod Sevlieva, održan je ovogodišnji Kup nacija Europe u motokrosu, po uzoru na onaj najprestižniji – svjetski Kup nacija.

Novost je da je i za UEM organizaciju priredbe preuzeo promotor svjetskog prvenstva Youthstream. Domaćini Bugari odlično su pripremili stazu i organizirali natjecanje. Bilo je vrlo zanimljivo, iako je konkurencija bila dosta oslabljena. Nije bilo europskih velesila, poput višestrukog pobjednika Belgije, Velike Britanije, Španjolske, Portugala, Rusije, Danske, Švedske, Austrije ...

Odustali su i prijavljeni Estonci, koji su trebali biti među najvećim favoritima, a posebno njihova najveća zvijezda Tanel Leok, pojedinačno! Također nisu došli Mađari (s poznatim Kornelom Nemethom), iako su baš oni naknadno prihvaćeni na natjecanje. Također nisu doputovale reprezentacije Litve i Turske, a prihvaćeni su Makedonci, pa je 14 reprezentacija bio konačni broj sudionika tog natjecanja.

Na papiru, favoriti su bili branitelji naslova Nizozemci, Francuzi, Talijani i vrlo iskusan sastav Češke. Puno se očekivalo i od domaćina Bugarske.
Analizirajući kvalifikacijske vožnje, na kojima su uvjerljivo najbolji bili Francuzi, ispred Čeha,, Nizozemaca, Talijana, Bugara i Slovenaca, dok su naši reprezentativci bili osmi u poretku za izlazak na start finalnih utrka (Nenad Šipek peti u MX1, Hrvoje Karas osmi u MX2, a brisan je najslabiji plasman na deseto mjesto Danijela Božića u Open konkurenciji), vjerovali smo da „ kockasti“ mogu na koncu osvojiti negdje barem deveto mjesto ukupno na Kupu nacija Europe.

Na prvoj finalnoj utrci, MX1 & MX2, senzacionalno je pobijedio mladi Bugarin Petar Petrov (Yamaha), ispred Nizozemaca Herjana Brakkea (Yamaha) i Donnyja Bastemeijera (Honda), a slijedili su; izvrsni 15-godišnji Slovenac Tim Gajser (KTM), Francuz Milko Potisek (Honda), Slovaci Martin Kohut (KTM) i Josef Kulhavy (Suzuki), Mihail Cociu (Honda) iz Moldavije, domaći vozač Nikolaj Kumanov (Yamaha), Poljak Lukasz Lonka (Honda) i drugi...

Zakazali su francuski vozači, a posebice Talijani i Nijemci.
Hrvatski vozači bili su osrednji, jedan do drugog; Nenad Šipek (Yamaha) na 16., a Hrvoje Karas (Yamaha) na 17. poziciji.
Nakon te prve vožnje, povela je Nizozemska s 5 bodova, ispred Bugarske 10, Slovačke 13, Slovenije 16, Francuske 27 ... Hrvatska je bila na 8. mjestu s 33 boda.

U drugoj utrci, MX2 & Open, ponovno je sve zadivio vrlo daroviti Bugarin Petar Petrov, novom pobjedom, ispred dvojice Francuza, koji kao da su se probudili, Jordija Tixiera i Dylana Ferrandisa (oba KTM). Slijedili su; Slovak Tomaš Simko (KTM), Nizozemac Donny Bastemeijer, još jednom sjajan fant iz Dežele Tim Gajser, Talijan Samuele Bernardini (KTM), Nijemac Dennis Ullrich (KTM), Čeh Martin Žerava (Honda) Slovenac Klemen Gerčar (KTM) i drugi...

Nizozemci su na toj utrci zakazali, posebno njihov veliki adut Ceriel Klein Kromhof (Honda), tek na 24. mjestu, pa su opet porasli apetiti francuskih „trikolora“.
Hrvatski predstavnici još jednom su bili u donjem dijelu poretka, jedan do drugog; Hrvoje Karas na 18. Mjestu, a Danijel Božić (KTM) na 19. poziciji, odmah ispred jedine žene, ali svjetske prvakinje Stephanie Laier (KTM), koja je nosila dres Njemačke.
Nakon te druge vožnje, u vodstvo se iznenadno probila Slovačka s 28 bodova, ispred Francuske i Slovenije po 32, Bugarske i Nizozemske po 34, Ukrajine 56, Italije 57 itd... Hrvatska je pala na deseto mjesto, s 68 bodova.

I konačno, u trećoj utrci, MX1 & Open, bilo je vrlo dramatično. Konačno je do izražaja došlo iskustvo Talijana Manuela Monnija (Honda), koji je iskoristio što nema u toj utrci sjajnog Bugarina Petrova, te pobijedio ispred „probuđenog“ Nizozemca Ceriela Klein Kromhofa, Čeha Martina Žerave, još jednog Nizozemca Herjana Brakkea, Francuza Milka Potiseka i Dylana Ferrandisa, Ukrajinca Oleksandra Pašinskija (KTM), Čeha Martina Micheka (KTM), Slovaka Tomaša Simka, Poljaka Lukasza Lonke, Slovenca Klemena Gerčara, Nijemaca Dennisa Ullricha i Dennisa Baudrexla, Slovenca Tonija Muleca (Suzuki) i drugih...

Hrvatski vozači posve su zakazali na toj utrci; Danijel Božić je zauzeo tek 20. mjesto, a Nenad Šipek otpao prije završnice i plasirao se na pretposljednje 23. mjesto.

Tako su Nizozemci uspjheli obraniti naslov od prošle godine, sa svoje domaće staze u Markelu, Francuzi su i pored poteškoća osvojili odlično drugo mjesto, a najugodnije iznenađenje napravili su Slovaci, na trećem mjestu! Slovenija je, na krilima mlađahnog Tima Gajsera, uz vrlo dobrog Klemena Gerčara i solidnog Tonija Muleca izborila izvrsno četvrto mjesto, peti su ipak favorizirani Talijani, koji su usput afirmirali dva vrlo talentirana mlada vozača, a šesti domaćini Bugari, čiji je super – talent Petar Petrov naprosto zadivio i publiku i stručnjake!

Iskusni Česi na sedmom mjestu mogu biti i malko nezadovoljni, s obzirom jako iskusan sastav (Grand Prix vozač Martin Michek, ovogodišnji EMX Open prvak Europe Petr Bartoš, te MX3 zvijezda prvenstva svijeta Martin Žerava). Ukrajinci su bili najuspješniji od reprezentacija iz tzv. srednje klase. Deveti su Poljaci, za njih solidno, a deseti Nijemci, iako se od dva Dennisa, Baudrexla i Ullricha očekivalo i više.

Njihov treći član reprezentacije, svjetska prvakinja Stephanie Laier vozila je koliko ona može u muškoj konkurenciji i dala svoj neophodan doprinos.
A na 11. mjesto, što je - s obzirom na ovakvu oslabljenu konkurenciju - ipak neuspjeh, plasirala se Hrvatska!

„Kockasti“ su bili bolji samo od Rumunja, te očekivano autsajdera Makedonaca i Moldavaca, koji su imali samo tri, odnosno dva uspješna plasmana svojih vozača.


fbmp ytmp imp