Motosport

Na Zapadu ništa novo

MotoGP-IndyXX

Utrku u Indianapolisu obilježili su Stoner i Bridgestone. Stoner sedmom pobjedom ove sezone, a Bridgestone problematičnom prednjom gumom

Konfiguracija staze u Indianapolisu je ostala ista, no njezin je unutrašnji dio nedavno presvučen novim asfaltom, što je već na treninzima stvorili nemale probleme s prebrzim trošenjem prednje gume. U utrci koja je trajala 28 krugova, taj je problem bio još i izraženiji, a čini se da su nekako najviše patili vozači Ducatija. Tako je Capirossi zbog uništene prednje gume odustao već sredinom utrke, Abraham je isto učinio nekoliko krugova kasnije, dok se Hayden u boks povukao nekoliko krugova prije kraja, ne bi li u samoj završnici ipak još jednom izašao na stazu i s 2 kruga zaostatka osvojio 2 boda. Barbera nije otišao u boks, ali ni on nije ima sreće s prednjom gumom koja mu je popustila u zadnjem zavoju zadnjeg kruga, te je tako padom završio pokušaj guranja na 9. mjesto između de Punieta i Aoyame.

Čini se da dramatičnih problema s prednjom gumu nisu imala samo prva trojica. Doduše, i Stoner je imao jedan kritičan trenutak, no nakon što se izvukao dobio je dodatno samopouzdanje, obišao je dotad vodećeg Pedrosu i nakon briljantne vožnje slavio s 5 sekundi prednosti. Pedrosa je završio kao drugi, no pitanje je bi li završio tako visoko da trećeplasirani Spies na startu nije imao neželjeni kontakt s Dovoziosom. To je Amerikanca degradiralo na deveto mjesto i dok se probio pored sporijih vozača, vodeći dvojac je već otišao predaleko. Ipak, Spies je uspio dostići i prestići Lorenza, koji je također imao problema s prednjom gumom i na kraju je i četvrto mjesto jedva sačuvao ispred Doviziosa.

Iako je ubilježio pola minute zaostatka, Bautista može biti zadovoljan što je svoj Suzuki dogurao do šestog mjesta, dok je najbolji vozač privatne momčadi ponovo bio Edwards na sedmom mjestu. De Puniet je osvajanjem 8. mjesta ostvario najbolji rezultat ove sezone, Aoyama je bio standardno 9., dvije sekunde ispred Rossija, koji je ponovo imao zanimljivu utrku. Nakon starta sa 14. mjesta, Rossi je upao u probleme s mjenjačem, te je zbog ubacivanja u lažni neutral dva puta produžio sa staze, spustivši se na posljednje 17. mjesto. Ipak u drugom dijelu utrke se probijao prema naprijed, prošavši pored 11. Crutchlova, ali i 12. Simoncellija, koji je bio još jedna žrtva potrošene prednje gume.

Simoncelli je u utrku krenuo dobro, borio se za mjesta koja vode na pobjednički podij, no očito je bio preagresivan prema gumama, zbog čega je počeo naglo padati u poretku, završivši utrku kao 12. Nije ga prošao samo Elias, koji je nastavio tradiciju i završio kao posljednji, odnosno kao pretposljednji, ako računamo i Haydena koji je odradio dugotrajno zaustavljanje u boksu.

TRENUTNI POREDAK

1. Stoner Honda 243
2. Lorenzo Yamaha 199
3. Dovizioso Honda 174
4. Pedrosa Honda 130
5. Spies Yamaha 125

fbmp ytmp imp