Motosport

Svjetski Kup nacija 17. i 18. rujna u Francuskoj

MXofNationsXX

„Kauboji“ i „pijetlovi“ borit će se za tron, 17. i 18. rujna na Motocross of Nations 2011 u Francuskoj

Prema obznanjenim sastavima favoriziranih reprezentacija za najveći motokros spektakl svake godine – Svjetski Kup nacija, odnosno Motocross of Nations 2011 - koji je predviđen 17. i 18. rujna u Saint Jean d' Angelyju u Francuskoj, izgledno je da će najveći, a možda i jedini pravi suparnici nepobjedivom Dream Teamu SAD biti upravo domaći „trikolori“.

Ovo natjecanje, kao jedino za reprezentacije u motokrosu i zaista specifično i zanimljivo, ustanovljeno je još davne 1947. godine. Najviše titula osvojili su Amerikanci, ukupno 21, od čega su imali 13 uzastopnih, od 1981. do 1993., dok su u zadnjih pet godina isto toliko pobjeda zaredom. Slijede ih Britanci sa 16 pobjeda, te Belgijci s 14 naslova, Šveđani sedam itd…

Od motokrosista s pojedinačno najviše trijumfa u pobjedničkim reprezentacijama, rekorderi su Amerikanac Jeff Ward te britanski as Jeff Smith, po sedam puta bili su na tronu. Francuzi su slavili jednom, 2001. godine u Namuru, u Belgiji (David Vuillemin, Yves Demaria i Luigi Seguy).

A godinu dana ranije, 2000. su Amerikanci pobijedili baš na toj istoj stazi u Saint Jean d'Angelyju, gdje će Francuzi opet ugostiti svjetsku motokros elitu (Ricky Carmichael, Travis Pastrana i Ryan Hughes).

U krugu favoriziranih reprezentacija za pobjedu na Motocross of Nations 2011, isključivo su zemlje s velikom tradicijom u tom sportu. Uz Amerikance i domaćine, još naravno Belgija, Njemačka, Velika Britanija, Australija, Italija, Nizozemska, Južna Afrika…

No, kad se pogleda koga dovode „kauboji“ teško je zaista vjerovati da im netko može ugroziti i šesti uzastopni trijumf, a 22. ukupno!
Dream Team je opet moćan; Ryan Dungey (Suzuki) – MX1, Blake Baggett (Kawasaki) – MX2 i Ryan Villopoto (Kawasaki).

Villopoto je po mnogima legitimni nasljednik najvećeg „kauboja“ Rickyja Carmichaela. Vratio se nakon ozljede i osvojio ovogodišnje Superkros prvenstvo svijeta i AMA seriju. Trenutno vodi u AMA 450 motokros Nationalsu. Proslavio se trijumfima s Dream Teamom 2007. godine na domaćoj stazi u Budds Creeku (gdje je pobijedio u obje vožnje, s najmanje pola kruga prednosti pred svim svjetskim asovima), te u engleskom Diningtonu 2008.

Ryan Dungey brani naslove u AMA serijama iz prošle godine, a trenutno je drugi, upravo iza Villopotoa u AMA 450. On je dvije godine zaredom praktički donosio pobjede „kaubojima“ na Kupovima nacija; 2009. u Franciacorti u Italiji i prošle godine, na domaćoj stazi Lakewood, kod Denvera u Coloradu.

Francuzi žele napasti Amerikance ove godine! „Galski pijetlovi“ suprotstavit će „kaubojima“ ambiciozan sastav, mladih ali renomiranih asova, isto onaj koji je sivjet iznenadio sjajnim drugim mjestom na spomenutom Kupu nacija 2009. godine u Italiji; Steven Frossard (Yamaha) – MX1, Marvin Musquin (KTM) – MX2 i Gautier Paulin (Yamaha) – Open.

Frossard i Paulin visoko su rangirani u najjačoj kategoriji prvenstva svijeta ove sezone, a Musquin se uspješno vratio nakon ozljede na američe staze u AMA Nationals seriji. Nošeni fanatičnom publikom, na njima poznatoj i omiljenoj stazi, zacijelo će biti izazov za „Amere“.

Što može Belgija, tradicionalno među najboljima, najjača europska motokros nacija? Puno, ali objektivno trenutno ima samo jednog pravog vrhunskog vozača, Clementa Desallea (Suzuki), drugog na MX1 prvenstvu svijeta ove sezone.

Australci su uvijek favorizirani, ali rijetko sastave svoj Dream Team; ako ih bude vodio iskusni Chad Reed, uz Bretta Metcalfea i Jaya Marmonta, mogu napraviti puno.

Nijemci su vrlo opasni; s dva sjajna vozača. Iskusni Max Nagl, te mladi budući MX2 prvak svijeta Ken Roczen sposobni su za pobjede, posebno ovaj drugi. Treći vozač im je Marcus Schiffer, koji ipak nije na njihovoj razini.

Italija, objektivno među najvećim favoritima, nema sreće; neposredno prije završnice sezone teško se ozlijedio pouzdani David Philippaerts! Sad teret „Azzura“ ostaje na dvostrukom prvaku svijeta Antoniju Cairoliju i mladom Alessandru Lupinu, uz činjenicu da će teško pronaći još jednog vozača najviše klase.

Britanci su respektabilni; Tommy Searle i Brad Anderson posjeduju veliko znanje i iskustvo, a debitira mladi Dean Wilson – o kojem najviše govori činjenica da je trenutno u vodstvu u AMA 250 seriji u SAD, upravo ispred američke velike nade Blakea Baggetta! Tako će njihovi dvoboji zacijelo obilježiti MX2 kategoriju na priredbi u Saint Jean d' Angelyju…

Bit će zanimljivo vidjeti i Nizozemce, koji imaju fenomenalnog mladog Jeffreya Herlingsa, ali vozači kao Marc de Reuver, primjerice, nisu više u samom vrhu elitne konkurencije… I Južnoafrikanci će biti zagonetka do samog starta tog natjecanja. I oni bi mogli napraviti svojevrsni Dream Team, ali često su ozljede jače od njihovih velikih ambicija. Tyla Rattray i Garteh Swanepoel imena su koja se zasad najviše spominju.

Hrvatska je svojevrsni pobjednik – ako uopće dovede „kockaste“ na Motocross of Nations. Objektivno, osim Nenada Šipeka (Yamaha), nemamo vozača međunarodne vrijednosti, a on je ipak već veteran, koji se teško može nositi s aktualnim zvijezdama.

A upravo je Nenad Šipek bio lider onih sastava koji su za Lijepu našu donosili najveće uspjehe; 1999. godine neponovljivo 12. mjesto u A – finalu, na stazi Indaiatuba u Brazilu (Nenad Šipek, Goran Gorički i Tomislav Filipec), te vrijedno 17. mjesto upravo na toj istoj stazi Saint Jean d'Angely 2000. godine (Nenad Šipek, Goran Gorički, Viktor Bolšec), kad su i domaći „trikolori“ ostali jedno mjesto iza naših!


fbmp ytmp imp